Deneyap Türkiye Projesi’nin bir parçası olan Deneyap Teknoloji Atölyeleri, geleceğin teknoloji liderlerini yetiştirmek için yeni döneme başlıyor.
81 ilde 139 atölyede verilen ücretsiz eğitimler, 11 farklı teknoloji alanını kapsıyor. Başvuru süreci ve atölyeler hakkında Deneyap Teknoloji Atölyeleri Koordinatörü Buse Zehra Erdem Kökçam ile konuştuk.
Deneyap Teknoloji Atölyeleri, 2017 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın (T3 Vakfı) iş birliği ile hayata geçirildi. Atölyelerin hedefi, teknoloji alanında yetenekli çocukları geleceğe hazırlamak. Robotik kodlama, nanoteknoloji, tasarım ve üretim, yapay zekâ gibi 11 farklı alanda 36 ay boyunca eğitim veriliyor. Eğitimler tamamen ücretsiz ve herkese açık.
Başvuru nasıl yapılıyor?
Deneyap Teknoloji Atölyeleri’ne başvurmak isteyen öğrenciler, üç aşamalı bir seçim sürecinden geçiyor. İlk aşama, online olarak yapılan E-Sınav. Bu sınavda, matematik, fen, algoritma ve genel kültür soruları yer alıyor. Sınavda bilgi değil, beceri test ediliyor. E-Sınavı geçen adaylar, ikinci aşamaya yükseliyor. İkinci aşama, online eğitim ve görev tamamlama. Bu aşamada, adaylar teknoloji alanlarına yönelik eğitimler alıyor ve görevleri yerine getiriyor. Bu aşamayı da başarıyla tamamlayan adaylar, son aşamaya davet ediliyor. Son aşama, uygulama sınavı. Bu sınavda, adaylar pratik becerilerini gösteriyor. Tüm aşamaları geçen öğrenciler, atölyelerde eğitim almaya hak kazanıyor. Başvurular, 4, 5, 8, 9 ve lise hazırlık sınıflarına açık.
Eğitim süreci nasıl işliyor?
Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde eğitim süreci, iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm, 24 ay süren proje temelli dersler. Bu derslerde, öğrenciler teknoloji alanlarında teorik ve pratik bilgiler ediniyor. Her ders sonunda, öğrenciler projelerini sergiliyor. İkinci bölüm, 12 ay süren takımlar dönemi. Bu dönemde, öğrenciler mentorler eşliğinde ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmak için çalışıyor.