23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İş Dünyası Küresel ekonomi resesyon alarmı veriyor

Küresel ekonomi resesyon alarmı veriyor

Dünyanın önde gelen ekonomileri küçülme ve duraklama ile karşı karşıya. İngiltere ve Japonya resesyona girdi.

40
GÖSTERİM
3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Dünyanın önde gelen ekonomileri küçülme ve duraklama ile karşı karşıya. İngiltere ve Japonya resesyona girdi. Almanya ve Euro Bölgesi durgunluk içinde. Bu durum küresel ekonomide resesyon tehlikesini gündeme getiriyor.

Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinin 6 ay boyunca gerilemesi ve milli gelirinin azalması demek. Resesyonun belirtileri arasında sanayi üretimi, perakende satış, yatırım ve istihdamda düşüş var. Resesyon, gelirleri azaltıyor, yoksulluk ve eşitsizliği artırıyor, firmaları batırıyor ve büyümeyi yavaşlatıyor.

Resesyona neden olan faktörler arasında sıkı para ve maliye politikaları, dış talep daralması, emtia fiyatlarındaki yükseliş, ekonomik belirsizlikler ve doğal afetler sayılabilir. Merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faizleri artırması da resesyon riskini artırıyor.

İngiltere’de Brexit etkisi

İngiltere ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,3 küçüldü. Böylece ülke, iki çeyrek üst üste daralarak teknik resesyona girmiş oldu. Hizmet, üretim ve inşaat sektörleri daralmanın başlıca nedenleri oldu. İngiltere ekonomisi 2023’ün üçüncü çeyreğinde de yüzde 0,1 küçülmüştü.

Ülkede enflasyon oranı yüksek seyrediyor. Kovid-19 salgını sonrası diğer gelişmiş ülkelere göre enflasyonla daha zor baş eden İngiltere’de enflasyon Ekim 2022’de yüzde 11’e çıkmıştı. Geçen ay ise yüzde 4’e gerilemişti. İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi yüzde 2. Merkez bankası, faiz oranını 1 Şubat’ta yüzde 5,25’te tuttu. Bu faiz oranı 15 yılın en yükseği.

Yüksek enflasyon, İngilizlerin alım gücünü olumsuz etkiliyor. Ülkenin AB’den ayrılma kararı da ekonomik sorunlara yol açıyor. İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, AB’den ayrılmanın 5 yıllık bir istikrarsızlık getirdiğini söyledi. İngiltere ekonomisi 2023’te yüzde 0,1 büyüyerek 2008 krizinden beri en kötü performansını sergiledi.

Japonya, Almanya ve Euro Bölgesi’nde durum

Japonya ekonomisi de İngiltere gibi resesyona girdi. Ülke ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,4 küçüldü. Japonya ekonomisi 2023’ün üçüncü çeyreğinde de yüzde 0,5 daralmıştı. Japonya’da tüketim, ihracat ve yatırımlarda azalma yaşandı. Ülke, Kovid-19 salgını, doğal afetler ve küresel ticaret savaşlarının etkisi altında.

Almanya ekonomisi ise durgunluk içinde. Ülke ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,1 büyüdü. Almanya ekonomisi 2023’ün üçüncü çeyreğinde de yüzde 0,1 büyümüştü. Almanya’da sanayi üretimi, ihracat ve yatırımlarda zayıflık görülüyor. Ülke, AB’den ayrılan İngiltere ile ticaret anlaşması yapmaya çalışıyor.

Euro Bölgesi ekonomisi de durgunluk sinyalleri veriyor. Bölge ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,2 büyüdü. Euro Bölgesi ekonomisi 2023’ün üçüncü çeyreğinde de yüzde 0,2 büyümüştü. Bölgede enflasyon oranı düşük seviyede. Avrupa Merkez Bankası, faiz oranlarını sıfıra yakın tutuyor. Bölge, Kovid-19 salgını, ticaret gerilimleri ve siyasi belirsizliklerle mücadele ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *