İzmir
Açık
19°
Ara
ANASAYFA İŞ DÜNYASI Her Gün 5 İşçi Hayatını Kaybediyor

Her Gün 5 İşçi Hayatını Kaybediyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2024'ün ilk 6 ayına ilişkin İş Cinayetleri Raporu'nu yayınladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2024'ün ilk 6 ayına ilişkin İş Cinayetleri Raporu'nu yayınladı. Rapora göre, korkunç bir tablo ortaya çıktı: Yılın ilk yarısında en az 878 işçi hayatını kaybetti. Bu sayı, her gün ortalama 5 işçinin çalışırken hayatını kaybettiği anlamına geliyor.

En Fazla İş Cinayeti İnşaat, Tarım ve Taşımacılıkta

İSİG Meclisi'nin raporunda, iş cinayetlerinin en yoğunlaştığı üç işkolunun inşaat, tarım ve taşımacılık olduğu belirtildi. Bu sektörlerde "güvencesiz çalışma"nın hakim olduğu ve uzun çalışma saatleri, yoğun çalışma, sigortasız çalışma ve her türlü kuralsızlığın yaygın olduğu vurgulandı. Sendikal örgütlenmenin zayıf olduğu bu işkollarında işçiler, kazalara ve ölümlere karşı daha savunmasız kalıyor.

33 Çocuk İşçi Hayatını Kaybetti

Rapordan çıkan en acı verici sonuçlardan biri de 2024'ün ilk 6 ayında 33 çocuk işçinin hayatını kaybetmiş olması. Özellikle sanayide meydana gelen çocuk işçi ölümleri dikkat çekiyor. Tarım sektörünün, bu ölümlerin yarısından fazlasına ev sahipliği yaptığını da göz önünde bulundurursak, bu yıl çocuk işçi ölümlerinde büyük bir artış yaşandığı görülüyor.

MESEM'den Eleştiriler Yağdı

Son dönemde, MESEM'in "mesleki eğitim" adı altında çocuk işçiliğini pazarlaması ve "bir gün okulda dört gün işyerinde" modeliyle "öğrenci" adı altında kitleselleştirmesi eleştirilerin odağına oturmuştu. Eğitim ile sanayinin içiçe geçirilmesi ve çocukların devlet eliyle ucuz işgücü olarak işgücü pazarına fırlatılması, kabul edilemez bir durum olarak değerlendiriliyor.

Göçmen/Mülteci İşçiler de Risk Altında

2024'ün ilk 6 ayında en az 33 mülteci/göçmen işçi de hayatını kaybetti. Bu işçilerin büyük çoğunluğu Suriye ve Afganistan'dan geliyor. İş cinayetlerinde ölen göçmen/mülteci işçilerin oranının yüzde 70'ini oluşturmaları, savaşların yol açtığı yıkıma ve işçileştirmeye dikkat çekiyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *