ANASAYFA Ekonomi Ramazan kolileri alırken dikkat!

Ramazan kolileri alırken dikkat!

Ramazan ayına sayılı günler kala, vatandaşlar iftar ve sahur için alışverişe başladı. Bu sırada, ramazan kolileri de ilgi gördü.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
20
GÖSTERİM
Ramazan kolileri alırken dikkat!

Ramazan ayına sayılı günler kala, vatandaşlar iftar ve sahur için alışverişe başladı. Bu sırada, ramazan kolileri de ilgi gördü. 

Ancak bazı marketler, son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri bu kolilere koyarak vatandaşı mağdur ediyor. Uzmanlar, bu tuzağa düşmemek için kolilerdeki ürünlerin son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ramazan kolileri, içinde çeşitli gıda ürünleri bulunan paketlerdir. Pek çok market ve e-ticaret sitesi, bu kolileri uygun fiyatlarla satıyor. Kolilerde, meşrubat, makarna, bakliyat, salça, yağ, çay, şeker gibi temel gıdaların yanı sıra, sucuk, kaşar, kavurma, hurma, zeytin, helva, reçel gibi iftariyelikler de olabiliyor.

Bu koliler, şirketler tarafından çalışanlara, hayır kurumları tarafından da ihtiyaç sahiplerine veriliyor.

Fiyatları Karşılaştırın 

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, “Bazı işletmeler, ramazan nedeniyle fiyatları artırabiliyor. Bazı satıcılar, talebi fırsata çevirmek istiyor. Bu yüzden ihtiyacımız kadar alışveriş yapmalıyız. Fazla alışveriş, işletmelerin suistimaline yol açabiliyor.” dedi.

Küçük, alışveriş öncesi ihtiyaç listesi yapılmasını tavsiye etti. Bu sayede, ihtiyaca uygun alışveriş yapılabileceğini belirtti.

Küçük, ayrıca marketlerde etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olabileceğini hatırlattı. Küçük, “Ürünün etiket fiyatı ile kasa fiyatı farklıysa, tüketici daha düşük olanı isteyebilir. Bu konuda kanun ve yönetmelikler tüketicileri koruyor. Etiket ve kasa fiyatlarını kontrol etmeliyiz. Fark varsa, işletmeye itiraz etmeliyiz.” diye konuştu.

Son Kullanma Tarihine Dikkat 

Küçük, ramazan kolilerinde son kullanma tarihi tuzağına dikkat çekti. Küçük, “Son kullanma tarihi yakın olan ürünleri ramazan kolilerine koyuyorlar. Ramazan kolisi aldığımızda bunu fark edemeyebiliyoruz. Bu durum ayıplı mal sayılıyor. Ürünün son kullanma tarihi geçmişse veya çok az kalmışsa, işletmeden zararımızı talep edebiliriz. Aldığımız tarihi fişle kanıtlayabiliriz. İşletmeler kabul etmezse, tüketici hakem heyetine gidebiliriz.” şeklinde uyardı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ALES/1 için başvuru süreci başladı

ALES/1 için başvuru süreci başladı