ANASAYFA Ekonomi McDonald’s, İsrail’e destek verdiği için boykot edildi

McDonald’s, İsrail’e destek verdiği için boykot edildi

Fast food devi McDonald’s, İsrail-Filistin çatışması nedeniyle bazı ülkelerde boykot edilmesinin etkisiyle, son dört yılın en kötü çeyrek satış performansını gösterdi.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
43
GÖSTERİM
McDonald’s, İsrail’e destek verdiği için boykot edildi

Fast food devi McDonald’s, İsrail-Filistin çatışması nedeniyle bazı ülkelerde boykot edilmesinin etkisiyle, son dört yılın en kötü çeyrek satış performansını gösterdi. Şirket, 2023 yılının son çeyreğinde küresel satışlarının yüzde 4 arttığını, ancak beklentilerin altında kaldığını açıkladı. Bu haberle birlikte, McDonald’s hisseleri yüzde 4 değer kaybetti.

Orta Doğu’da satışlar düştü

McDonald’s CEO’su Chris Kempczinski, İsrail-Filistin çatışmasının şirketin işlerini olumsuz etkilediğini söyledi. Kempczinski, “Bu savaş sürdüğü müddetçe, bu bölgelerde ciddi bir toparlanma beklemiyoruz” dedi. Şirket, daha önce de İsrail’in Gazze’ye saldırısına tepki gösterenlerin “yanlış bilgilendirildiğini” savunmuştu.

McDonald’s, İsrail’de faaliyet gösteren 180 mağazasının askerlere ücretsiz yemek dağıttığını duyurmuştu. Bu açıklama, İsrail karşıtı kampanyalar yürütenlerin hedefi haline gelmesine yol açmıştı. McDonald’s, İsrail’i destekleyen diğer Batılı markalar gibi boykot ve protestolara maruz kaldı.

Müslüman ülkelerde tepki büyüdü

McDonald’s’ın boykot edilmesi, özellikle Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde etkili oldu. Malezya, Endonezya, Fransa ve Kuveyt gibi ülkelerde, McDonald’s franchise sahipleri şirketten uzaklaştıklarını belirten açıklamalar yaptı. Pakistan’da ise, McDonald’s mağazaları önünde protesto gösterileri düzenlendi.

McDonald’s’ın Orta Doğu, Çin ve Hindistan gibi pazarlarda yer alan birimlerinin satış büyümesi, yüzde 0,7 ile piyasa tahminlerinin çok gerisinde kaldı. Şirketin toplam 40 bin mağazasının yüzde 5’i bu bölgelerde bulunuyor.

Starbucks da zarar gördü

McDonald’s’ın rakibi Starbucks da, Orta Doğu’daki boykot kampanyalarından nasibini aldı. Starbucks, geçen hafta yaptığı açıklamada, yıllık satış beklentisini aşağı çektiğini duyurdu. Şirket, Orta Doğu’daki mağazalarına giden müşteri sayısında azalma olduğunu belirtti. Starbucks, İsrail’de 20 yıldır faaliyet gösteriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Silah ruhsatı için rüşvet alan astsubay tutuklandı

Silah ruhsatı için rüşvet alan astsubay tutuklandı