ANASAYFA Ekonomi Kredi Kartlarına Seçim Sonrası Müdahale

Kredi Kartlarına Seçim Sonrası Müdahale

Ekonomik krizle boğuşan vatandaşlar kredi kartlarına sarılırken, hükümet kartlı alışverişte sınırlama getireceğini duyuruyor.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
62
GÖSTERİM
Kredi Kartlarına Seçim Sonrası Müdahale

Ekonomik krizle boğuşan vatandaşlar kredi kartlarına sarılırken, hükümet kartlı alışverişte sınırlama getireceğini duyuruyor.

Fiyatlar Artıyor, Kartlar Doluyor

Vatandaşın enflasyon karşısında son çaresi olan kredi kartları, hükümetin hedefinde. Kredi kartı harcamaları yıllık bazda 2.5 kat artarak enflasyonu katladı. Hükümet ise 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerden sonra kart kullanımına kısıtlama getireceğini açıklıyor. Merkez Bankası, kasımdan beri kredi kartı faizlerini aylık yüzde 3.66’da tutuyor. Tüketici kredilerinde ise aylık faizler yüzde 3.79-yüzde 4.50 arasında seyrediyor. 

Bu faizlere rağmen enflasyon düşmediği için vatandaşlar giderlerini karşılamak için kartlara mecbur kalıyor. 2 Şubat haftasında kartlı harcama haftalık yüzde 17 artarak 240 milyar liraya ulaştı. Vatandaşın bankalara olan kredi kartı borcu ise 2 Şubat haftasında 1 trilyon 247 milyar lirayı buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar’ın ardından yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da kredi kartlarına müdahale edeceklerini söyledi. Karahan, bu hafta kredi kartı harcamalarının yükselişini izlediklerini ve bu konuda önlemler aldıklarını belirtti.

Neler Olacak?

Kredi kartlarıyla ilgili alınacak önlemlerle ilgili kulislerde birkaç seçenek dolaşıyor. İlk seçenek, Haziran 2022’den beri değişmeyen asgari ödeme tutarının artırılması. Kredi kartı limitlerine de sınır getirilebilir. Kartlarda taksit sayısı da azaltılabilir. Bunların yanı sıra dün Finansal İstikrar Komitesi tüketici kredileri konusunda toplandı.

‘Büyük hata, büyük tepki’

Kredi kartlarına müdahale edilmesi olasılığına Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin tepki gösterdi. Alkin, “Büyük hata olur” dedi. Sosyal medyadan paylaşım yapan Alkin, “Kredi kartı harcamalarının artmasının sebebi yükselen fiyatlardır. Bunu anlamadan yapılacak hamleler büyük bir hata ve büyük bir hoşnutsuzluk doğurur” diye yazdı. Alkin, vatandaşın zorunlu ihtiyaçlarını kredi kartıyla aldığını hatırlattı. 1.25 trilyon liralık kredi kartı borcunun 706 milyar lirasının taksitsiz olduğunu söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya’da Rus göçü: Kira ve konut fiyatları yüzünden kaçıyorlar

Antalya’da Rus göçü: Kira ve konut fiyatları yüzünden kaçıyorlar