ANASAYFA Ekonomi Kira Zammı Temmuz'da Yüzde 65,07

Kira Zammı Temmuz'da Yüzde 65,07

1 Temmuz 2024'te sona eren %25 kira zammı sınırının ardından, Temmuz ayında ev sahipleri kiracılarına yüzde 65,07 zam yapabilecek.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
16
GÖSTERİM
Kira Zammı Temmuz'da Yüzde 65,07

1 Temmuz 2024'te sona eren %25 kira zammı sınırının ardından, Temmuz ayında ev sahipleri kiracılarına yüzde 65,07 zam yapabilecek. 

Bu oran, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 12 aylık enflasyon verilerine dayanıyor.

Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanıyor?

Kira artış oranı, her yıl Temmuz ayında TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre belirleniyor. Bu oran, kiracıların bir önceki yılın Temmuz ayında ödedikleri kira bedelinin üzerine eklenerek hesaplanıyor.

Örnek Hesaplama

Örneğin, bir kiracı Temmuz 2023'te 5.000 TL kira ödüyorsa, Temmuz 2024'te ev sahibi bu kira bedelini %65,07 oranında artırarak 8.253,50 TL'ye yükseltebilir.

Kira Zammı Sınırı Kaldırıldı!

11 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe giren ve 1 Temmuz 2024'te sona eren düzenleme ile konut kiralarında bir yıl süreyle kira artışı oranı üst sınırı %25 olarak belirlenmişti. Bu tarihten sonra kira artış oranı yeniden TÜFE'ye göre belirlenmeye başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı bir açıklamada kira sınırlamasına ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum. Etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde yapılan bir çalışma yok. Zaten bir süreliğine o düzenleme yapılmıştı. Çok büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum."

Kiracılar Hakları Nelerdir?

Kira artışı yapılmadan önce ev sahibinin kiracıya yazılı bildirimde bulunması gerekiyor. Bildirimde, zam oranı ve yeni kira bedelinin ne kadar olacağı açıkça belirtilmelidir. Kiracı, zam oranını kabul etmezse yasal haklarını kullanabilir.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dünyanın En Eski Hikayesi Keşfedildi

Dünyanın En Eski Hikayesi Keşfedildi