ANASAYFA Ekonomi Kira Vergisi Beyanı İçin Geri Sayım Başladı

Kira Vergisi Beyanı İçin Geri Sayım Başladı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kira gelirlerini beyan etmeyen veya eksik beyan edenleri tespit etmek için yeni bir uygulama başlattı.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
28
GÖSTERİM
Kira Vergisi Beyanı İçin Geri Sayım Başladı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kira gelirlerini beyan etmeyen veya eksik beyan edenleri tespit etmek için yeni bir uygulama başlattı.

Kiracılar, Dijital Vergi Dairesi’nden “Kira Bildirim Formu” doldurarak kira ödedikleri ev sahiplerinin bilgilerini paylaşacaklar. Ev sahipleri ise 1 Mart’tan itibaren kira gelirlerini beyan etmek zorunda olacaklar. Bu sayede vergi kayıp ve kaçağı önlenmeye çalışılacak.

Kiracılar Kira Ödedikleri Ev Sahiplerini Bildirecek

GİB, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında kirayla ilgili yeni bir adım attı. Dijital Vergi Dairesi’nde kiracılara yönelik “Kira Bildirim Formu” yayınladı. Kiracılar, bu formu doldurarak kira ödedikleri ev sahiplerinin adını, soyadını, vergi kimlik numarasını, kira bedelini, IBAN numarasını ve kira sözleşmesinin süresini bildirecekler. Kiracılar, bu bilgileri Dijital Vergi Dairesi’ne abone olarak veya e-Devlet şifresi ile girebilecekler. GİB, bu bilgileri dolduran kiracılara kayıt dışı ekonomi ile mücadelede destek oldukları için teşekkür edecek.

Ev Sahipleri Kira Gelirlerini Beyan Edecek

GİB, kiracıların verdiği bilgileri ev sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle karşılaştıracak. Böylece kira gelirini beyan etmeyen, az beyan eden veya yanlış beyan eden ev sahipleri ortaya çıkarılacak. Bu ev sahiplerine cezai işlem uygulanacak. GİB, bu uygulamayla vergi kayıp ve kaçağını azaltmayı hedefliyor.

Ev sahipleri, kira gelirlerini 1 Mart’tan itibaren GİB’in internet portalından beyan edebilecekler. Portalda sorun yaşayanlar, mali müşavir veya muhasebeciden yardım alabilecekler. Ev sahipleri, vergi sorumluluklarını yerine getirip vergilerini ödedikten sonra rahat edecekler. Kira gelirleri için belli istisnalar da bulunuyor. Yıllık kira geliri 33 bin lira ve altında olanlar, vergi ödemeyecekler. Bu tutarın üzerindeki kira gelirleri ise vergilendirilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
8. Yargı Paketi Meclis’ten Geçti

8. Yargı Paketi Meclis’ten Geçti