ANASAYFA Ekonomi Katar, LNG üretimini ikiye katlayacak

Katar, LNG üretimini ikiye katlayacak

Katar, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretimini 2030 yılına kadar ikiye katlamayı planlıyor.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
40
GÖSTERİM
Katar, LNG üretimini ikiye katlayacak

Katar, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretimini 2030 yılına kadar ikiye katlamayı planlıyor. Katar Enerji Bakanı ve QatarEnergy CEO’su Saad bin Şeride el-Kabi, Doha’da yaptığı açıklamada, LNG üretim kapasitesinin 77 milyon tondan 142 milyon tona çıkacağını duyurdu.

El-Kabi, bu hedefe ulaşmak için mevcut projelere ek olarak yıllık 16 milyon tonluk yeni bir proje başlatacaklarını söyledi. Bu proje, Katar’ın LNG üretim kapasitesinde yüzde 85’lik bir artış sağlayacak.

Dünyanın en büyük LNG ihracatçısı

Katar, dünyanın en büyük LNG ihracatçısı konumunda. Geçen yıl 79,9 milyon ton LNG ihraç eden Katar, ABD ve Avustralya’yı geride bıraktı. 2022 yılında ise 80,1 milyon ton LNG ihracatıyla rekor kırdı.

Katar hükümeti, daha önce 2027 yılına kadar LNG üretim kapasitesini 126 milyon tona yükselteceğini açıklamıştı. Ancak yeni projeyle birlikte bu hedef 2030 yılı için 142 milyon tona revize edildi.

Katar, LNG üretimiyle hem enerji güvenliğini sağlamayı hem de küresel pazarlarda rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor. Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Örgütü (OAPEC) verilerine göre, Katar’ın dünya LNG ihracatındaki payı yüzde 22,5.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Deneyap Teknoloji Atölyeleri yeni döneme hazır

Deneyap Teknoloji Atölyeleri yeni döneme hazır