ANASAYFA Ekonomi İstanbul'da Yaşam Maliyeti Bir Ayda Rekor Arttı

İstanbul'da Yaşam Maliyeti Bir Ayda Rekor Arttı

İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) son araştırmasına göre İstanbul'da yaşamanın maliyeti bir ayda 2 bin lirayı aşarak rekor seviyeye ulaştı.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
16
GÖSTERİM
İstanbul'da Yaşam Maliyeti Bir Ayda Rekor Arttı

İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) son araştırmasına göre İstanbul'da yaşamanın maliyeti bir ayda 2 bin lirayı aşarak rekor seviyeye ulaştı. Geçen yılın haziran ayına göre yüzde 79,55 artış gösteren yaşam maliyeti, dört kişilik bir aileyi 63 bin 524 liraya mâl ediyor.

Temel Ürünlerde Fahiş Fiyat Artışları

Araştırmada dikkat çeken en önemli bulgu ise temel gıda ve tüketim ürünlerindeki fahiş fiyat artışları. Ağız ve diş bakımı ürünleri yıllık bazda yüzde 206,24, aylık bazda ise yüzde 27,81 oranında zamlandı. Bulaşık deterjanları ve temizlik ürünleri yıllık yüzde 158,39, aylık ise yüzde 12,76 oranında artış gösterdi. Temel besin maddelerinden yoğurt fiyatları bir yılda yüzde 90 zamlanırken, nohut fiyatları yıllık yüzde 89,16, aylık ise yüzde 2,52 oranında arttı. Süt fiyatlarındaki yıllık değişim ise yüzde 76,36 olarak kaydedildi.

Yıllık Artış Oranları Korku Veriyor

Gıda ve temizlik ürünlerindeki yıllık artış oranları, vatandaşları büyük bir endişeye sürüklüyor. Geçen yılın haziran ayına göre yaşam maliyetinin yüzde 80 oranında artması, dar gelirli aileleri oldukça zor durumda bırakıyor. Asgari ücretin 5 bin 500 liraya yükseltilmesi de bu artışların etkisini tam olarak dengeleyemedi.

Yetkililerden Acil Çözüm Bekleniyor

Yaşam maliyetindeki bu fahiş artışlar karşısında yetkililerden acil çözümler bekleniyor. Vatandaşlar gıda ve temel ihtiyaçlara erişmekte zorlanırken, bu durum yoksulluğun da artmasına neden oluyor. Yetkililer tarafından bu sorunun çözümü için somut adımlar atılması ve vatandaşların alım gücünün korunması gerekiyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Limon Fiyatları Uçtu: 80 Liraya Satılıyor

Limon Fiyatları Uçtu: 80 Liraya Satılıyor