ANASAYFA Ekonomi İnşaat Maliyetlerinde Rekor Artış

İnşaat Maliyetlerinde Rekor Artış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), inşaat maliyetlerinde rekor artışa işaret eden mayıs ayı İnşaat Maliyet Endeksi (İME) verilerini açıkladı.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
21
GÖSTERİM
İnşaat Maliyetlerinde Rekor Artış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), inşaat maliyetlerinde rekor artışa işaret eden mayıs ayı İnşaat Maliyet Endeksi (İME) verilerini açıkladı. Verilere göre inşaat maliyetleri, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,78 artarak son 16 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Maliyetler Aylık Bazda da Arttı

İnşaat maliyetlerindeki artış sadece yıllık bazda değil, aylık bazda da devam ediyor. Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,11 artış gözlenen inşaat maliyetleri, bu artışla birlikte son bir yılda katlanarak arttı.

Malzeme Fiyatları Uçuşa Geçti

İnşaat maliyetlerindeki artışın temel sebebi ise malzeme fiyatlarındaki artış. Malzeme endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,75 artarken, işçilik endeksi yüzde 108,93 arttı. Aylık bazda ise malzeme endeksi yüzde 1,25, işçilik endeksi ise yüzde 0,84 arttı.

Bina İnşaatlarında da Artış Fazla

Yüksek maliyet artışı sadece genel inşaat maliyetlerini değil, bina inşaatlarını da etkiledi. Bina inşaatı maliyet endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,51 artarken, aylık bazda ise yüzde 1,36 arttı. Malzeme endeksi aylık yüzde 1,69, işçilik endeksi ise yüzde 0,75 arttı.

Bina Dışı Yapılarda da Artış Var

Bina dışı yapılarda inşaat maliyetleri de artış eğiliminde. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 77,10 artarken, aylık bazda ise yüzde 0,30 arttı. Malzeme endeksi aylık yüzde 0,08 azalırken, işçilik endeksi ise yüzde 1,17 arttı.

Uzmanlar Ne Diyor?

Uzmanlar, inşaat maliyetlerindeki artışın birçok nedene bağlı olduğunu belirtiyor. Döviz kurundaki dalgalanmalar, küresel enerji ve hammadde fiyatlarındaki artışlar ve tedarik zincirindeki problemler bu nedenler arasında gösteriliyor. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde de inşaat maliyetlerinde artış trendinin devam etmesini bekliyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
EURO 2024'te Finalin Adı Bu Akşam Belli Oluyor

EURO 2024'te Finalin Adı Bu Akşam Belli Oluyor