ANASAYFA Ekonomi Euro Bölgesi’nde Ekonomik Durgunluk

Euro Bölgesi’nde Ekonomik Durgunluk

Eurostat’ın güncellediği verilere göre, Euro Bölgesi ekonomisi 2023 yılının son çeyreğinde büyüme kaydedemedi. AB ekonomisi ise hafif bir artış gösterdi.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
26
GÖSTERİM
Euro Bölgesi’nde Ekonomik Durgunluk

Eurostat’ın güncellediği verilere göre, Euro Bölgesi ekonomisi 2023 yılının son çeyreğinde büyüme kaydedemedi. AB ekonomisi ise hafif bir artış gösterdi.

Euro Bölgesi, 20 üye ülkeyi kapsıyor. Bu bölgede gayri safi yurt içi hasıla (GSYH), 2023’ün son çeyreğinde sabit kaldı. Önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 0,1 büyüdü.

Bu veriler, Eurostat’ın ocak ayında yayınladığı öncü verilerle aynı. Eurostat, Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin ekonomik performansını ölçen bir kurum.

AB’de GSYH Arttı

AB’de ise durum biraz daha iyi. AB, 27 üye ülkeyi kapsıyor. Bu bölgede GSYH, 2023’ün son çeyreğinde yüzde 0,1 arttı. Önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 0,3 arttı.

Bu veriler, Eurostat’ın öncü verilerinden daha iyi. Öncü verilerde, AB’nin çeyreklik büyümesi sıfır, yıllık büyümesi ise yüzde 0,2 olarak açıklanmıştı. AB’nin büyüme verilerinin yukarı yönlü revize edilmesi dikkat çekici.

Ülke Bazında Farklılıklar

Hem AB hem de Euro Bölgesi’nde, 2023’ün üçüncü çeyreğinde ekonomi küçülmüştü. Bu küçülme, yüzde 0,1 olarak gerçekleşmişti.

2023’ün son çeyreğinde ise, ülke bazında farklılıklar görüldü. Bazı ülkelerde ekonomi büyürken, bazılarında küçüldü veya sabit kaldı.

Örneğin, İrlanda’da GSYH, çeyreklik bazda yüzde 0,7, yıllık bazda yüzde 4,8 düştü. Estonya, Finlandiya ve Romanya’da da çeyreklik bazda yüzde 0,4’lük bir düşüş yaşandı. Almanya ve Litvanya’da ise çeyreklik bazda yüzde 0,3’lük bir düşüş görüldü.

Fransa ve Macaristan’da ise GSYH, hem çeyreklik hem de yıllık bazda değişmedi. İtalya’da ise GSYH, çeyreklik bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 0,5 arttı.

Diğer taraftan, İsveç’te GSYH, çeyreklik bazda değişmezken, yıllık bazda yüzde 0,7 arttı. Finlandiya ve Avusturya’da da yıllık bazda yüzde 1,3’lük bir artış kaydedildi. Hollanda, Almanya, Çekya ve Letonya’da ise yıllık bazda yüzde 0,2’lik bir düşüş yaşandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
2024 Öğretmen Atama Takvimi Bekleniyor

2024 Öğretmen Atama Takvimi Bekleniyor