ANASAYFA Ekonomi Et fiyatlarındaki artış vatandaşı zorluyor.

Et fiyatlarındaki artış vatandaşı zorluyor.

Seçim sonrası gelen zamlarla birlikte et ürünlerinin fiyatları iki katına yaklaştı.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
51
GÖSTERİM
Et fiyatlarındaki artış vatandaşı zorluyor.

Seçim sonrası gelen zamlarla birlikte et ürünlerinin fiyatları iki katına yaklaştı. Ramazan ayıyla birlikte fiyatlar daha da yükseldi. Ucuz et almak isteyenler ise gece yarıları kuyruğa giriyor.

SÖZCÜ’nün İstanbul’da bir mahalle kasabından aldığı bilgilere göre, Haziran 2023 seçimlerinden bu yana dana eti ürünlerinin fiyatları ortalama yüzde 40 arttı. En fazla zam saç kavurma ve Adana kebapta oldu. Bu ürünlerin fiyatları yüzde 62,8 ve yüzde 58,5 oranında yükseldi. En az zam ise bonfile ve sucukta gerçekleşti. Bu ürünlerin fiyatları yüzde 25,9 ve yüzde 24,7 oranında arttı.

Kuzu ve tavuk etinde de büyük artış

Dana etinde olduğu gibi kuzu ve tavuk etinde de seçim sonrası büyük fiyat artışları yaşandı.

Kuzu eti ürünlerinin fiyatları ortalama yüzde 83,2, tavuk eti ürünlerinin fiyatları ise ortalama yüzde 47,6 arttı.

Kuzu etinde en yüksek zam kuzu külbastıda oldu. Bu ürünün fiyatı yüzde 120,8 arttı. En düşük zam ise kuzu incikte oldu. Bu ürünün fiyatı yüzde 57,1 arttı.

Tavuk etinde en yüksek zam piliç but ızgarada oldu. Bu ürünün fiyatı yüzde 72,4 arttı. En düşük zam ise kanatta oldu. Bu ürünün fiyatı yüzde 21,7 arttı.

Ramazan fırsatçılarını harekete geçirdi

Et fiyatlarındaki artışın nedenlerini açıklayan Türkiye Kasaplar Federasyonu yetkilileri, bazı firmaların ramazan öncesi spekülasyon yaptığını belirtti.

Federasyon Bölge Başkanvekili Veysel Günal, ete son 2 ayda peş peşe zam geldiğini söyledi. Federasyon Başkanı Osman Yardımcı ise ramazandan 25 gün önce bazı büyük et tedarikçilerinin fiyatları anormal şekilde yükselttiğini ifade etti.

Yardımcı, et fiyatlarının yükselmesinden kasap esnafının da mağdur olduğunu, et satışlarının yarıya düştüğünü kaydetti. Yardımcı, Rekabet Kurumunun kırmızı et sektörüne yönelik çalışmalarının önemine dikkat çekti.

Ucuz et için gece yarısı kuyruğu

Et fiyatlarındaki artış karşısında ucuz et arayan vatandaşlar ise Et ve Süt Kurumu’nun önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Gece yarısından itibaren sıraya giren vatandaşlar, sabah saatlerinde kıyma ve kırmızı et alabilmek için bekliyor.

Et ve Süt Kurumu’nun et fiyatları, piyasadaki fiyatlara göre daha uygun. Kurum, kıymayı 35 liradan, kuşbaşını 40 liradan, antrikotu 55 liradan, bonfileyi 60 liradan satıyor. Piyasada ise kıyma 65 lira, kuşbaşı 75 lira, antrikot 100 lira, bonfile 120 lira civarında.

Vatandaşlar, ucuz et alabilmek için saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldıklarını, bu durumun çözülmesini istediklerini söylüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İlaçta kriz büyüyor: Hastalar ve eczacılar mağdur

İlaçta kriz büyüyor: Hastalar ve eczacılar mağdur