ANASAYFA Ekonomi Et Fiyatları Uçtu, Vatandaşın Cebi Yandı

Et Fiyatları Uçtu, Vatandaşın Cebi Yandı

Türkiye’de et fiyatları son bir yılda iki katına çıktı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri de bu durumu doğruladı.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
21
GÖSTERİM
Et Fiyatları Uçtu, Vatandaşın Cebi Yandı

Türkiye’de et fiyatları son bir yılda iki katına çıktı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri de bu durumu doğruladı. Kırmızı ve beyaz et fiyatları gıda enflasyonunun çok üzerinde arttı. Dar gelirli vatandaşlar ise protein ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor.

Kırmızı Et Fiyatları Rekor Kırdı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayının enflasyon rakamlarını paylaştı. Buna göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 64,86, aylık yüzde 6,70 arttı. Gıda fiyatları ise yıllık yüzde 69,71, aylık yüzde 4,34 yükseldi.

Gıda fiyatları içinde en fazla artış gösteren ürünler ise et ve et ürünleri oldu. Dana eti fiyatı bir yılda yüzde 109,72, kuzu eti fiyatı yüzde 129,41 arttı. Bu artışlar, gıda enflasyonunun neredeyse iki katı oldu.

Et fiyatlarındaki yüksek artış, vatandaşın alım gücünü de düşürdü. Ocak ayında açlık sınırı 15 bin 48 TL, yoksulluk sınırı 49 bin 19 TL olarak belirlendi. Asgari ücret ise 17 bin TL oldu. Bu durumda, asgari ücretli bir çalışanın kırmızı et alması neredeyse imkansız hale geldi.

Et fiyatları piyasada da farklılık gösteriyor. Kasaplarda ve marketlerde kuzu eti 400-600 TL, dana eti 350-650 TL arasında değişiyor. Etin çeşidine göre fiyatlar daha da yükselebiliyor.

Beyaz Et Fiyatları da Fırladı

Kırmızı et fiyatlarındaki artış, beyaz et fiyatlarını da etkiledi. Eskiden dar gelirli vatandaşların tercihi olan tavuk ve balık fiyatları da ciddi oranda yükseldi.

TÜİK verilerine göre, kümes hayvanı etlerinin fiyatı bir yılda yüzde 67,01, taze balık ve deniz ürünlerinin fiyatı yüzde 71,53 arttı. Konserve veya işlenmiş balık ve deniz ürünleri de yüzde 65,20 zamlandı.

Türk-İş’in verilerine göre, balık fiyatları ocak ayında aylık 32 TL arttı. Tezgahlarda lüfer 850, hamsi 150, istavrit 100, levrek 300, kupa 150, tekir 350, uskumru 250, kalkan 600, mezgit 150, zargana 150, çipura 280 TL’den satılıyor.

Tavuk eti fiyatları da yükselişte. Mağazalarda ve kasaplarda tavuk eti 120-180 TL arasında değişiyor. Etin çeşidine göre fiyatlar daha da artabiliyor.

Et fiyatlarındaki yüksek artış, vatandaşın protein ihtiyacını karşılamasını zorlaştırıyor. Uzmanlar, et fiyatlarının düşürülmesi için gerekli önlemlerin alınmasını istiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Karbondioksit rekor kırdı, iklim alarmı verdi

Karbondioksit rekor kırdı, iklim alarmı verdi