ANASAYFA Ekonomi Enflasyonun Yükselişi ve Beklentiler

Enflasyonun Yükselişi ve Beklentiler

Türkiye ekonomisinde enflasyonun seyri, vatandaşların gündelik hayatını doğrudan etkileyen önemli bir gösterge olarak öne çıkıyor.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
40
GÖSTERİM
Enflasyonun Yükselişi ve Beklentiler

Türkiye ekonomisinde enflasyonun seyri, vatandaşların gündelik hayatını doğrudan etkileyen önemli bir gösterge olarak öne çıkıyor. 

Geçtiğimiz aylarda gıda ve hizmet sektörlerindeki fiyat artışları, Mart ayı enflasyon oranlarının yükselmesine neden oldu. Özellikle, Mart ayında aylık enflasyonun %3.5 artış göstermesi ve yıllık enflasyonun %69.1 seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu veriler, 3 Nisan 2024 Çarşamba günü saat 10.00’da resmi olarak açıklanacak.

Yılın ilk çeyreğinde yaşanan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık %6.7 artarken, yıllık enflasyon %64.86 olarak kaydedildi. 

Politika Faizindeki Artış ve Etkileri

Geçen yılki genel seçimlerin ardından Haziran ayından itibaren uygulanan sıkılaştırma politikaları sonucunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini %8.5 seviyesinden %45’e yükseltti. Ancak, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak TCMB, geçtiğimiz hafta bir haftalık repo faizini 500 baz puan artırarak %50 seviyesine çıkardı. Şubat ayı enflasyon verilerinin beklentileri aşması ve çekirdek göstergelerin yüksek seyrini koruması, enflasyon beklentilerinin TCMB’nin yıl sonu tahminleri olan %36’dan daha yukarıya revize edilmesine yol açtı.

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, 2024 yıl sonu enflasyonunun TCMB’nin tahminlerinin oldukça üstünde, %43.75 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Mart ayı için yıllık enflasyon tahminleri %68.20 ile %70.54 arasında değişirken, aylık tahminler %3 ile %4.42 aralığında yer alıyor. Yılsonu tahmin aralığı ise %40.1 ve %48 arasında seyrediyor.

TCMB’nin para politikası kurulu toplantı özetlerinde belirtildiği üzere, öncü göstergeler Mart ayında enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamaya işaret etse de, ana eğilim hala enflasyon raporunda öngörülen düzeyin üzerinde bulunuyor. Mart ayında temel mal grubunda, gıda fiyatlarında ve hizmetler kalemlerinde fiyat artışları gözlemlenirken, döviz kuru ve emtia fiyat gelişmeleri, dirençli seyreden yurt içi talep ve Ramazan ayına özgü faktörlerin etkisi hissediliyor. Bu durum, ekonomi yönetiminin önümüzdeki dönemde izleyeceği politikalarda belirleyici olacak ve enflasyonla mücadelede atılacak adımlar büyük önem taşıyacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Siirt Pervari’de Sokağa Çıkma Yasağı

Siirt Pervari’de Sokağa Çıkma Yasağı