ANASAYFA Ekonomi Borsa İstanbul rekor üstüne rekor kırdı!

Borsa İstanbul rekor üstüne rekor kırdı!

Borsa İstanbul, geçen hafta tarihi seviyelere ulaştı. Cuma günü Merkez Bankası’nda yaşanan değişiklik sonrası piyasaların nasıl tepki vereceği merak ediliyor.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
56
GÖSTERİM
Borsa İstanbul rekor üstüne rekor kırdı!

Borsa İstanbul, geçen hafta tarihi seviyelere ulaştı. Cuma günü Merkez Bankası’nda yaşanan değişiklik sonrası piyasaların nasıl tepki vereceği merak ediliyor. Sıkı para politikasının devam etmesi, ekonomide olumlu bir hava yaratıyor. Milliyet yazarı Zeynep Aktaş, yatırımcılara fırsatlar sunan sektörleri yazdı…

Merkez Bankası’nda yeni başkan

Piyasaların kapanışı ile birlikte sürpriz bir haber geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan görevinden ayrıldı. Yerine başkan yardımcısı Fatih Karahan atandı. Erkan döneminde TCMB, politika faizini yüzde 8,50’den yüzde 45’e yükseltti. Son faiz toplantısında ise faizlerin zirveye ulaştığı ancak gerektiğinde yeniden gözden geçirileceği belirtildi. Sıkı para politikasının sürdürülmesi, Merkez Bankası’nın piyasalarla iyi iletişim kurması, ekonomide güveni artırdı.

BIST 100 Endeksi dolar ve altını geride bıraktı

Yılın başından bu yana yüzde 16 artan BIST 100 Endeksi, son bir haftada yüzde 3,83 yükseldi. Endeks, performansıyla dolar ve altını solladı. Dolar kuru bir haftada yüzde 0,56 artarken euro yüzde 0,0013 düştü. Cumhuriyet altını ise yüzde 0,09 değer kazandı. Pay piyasası, canlılığı ile yatırımcıların ilgisini çekti. Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın ayrılması sonrası hızlı bir atama yapılması, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları, piyasalarda olumsuz bir fiyatlama olmamasını sağladı. Piyasalarda yaşanabilecek kısa süreli bir dalgalanma, yatırımcılar için bir fırsat olarak görülebilir.

Yeni başkanın ilk toplantısı 8 Şubat’ta

Yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın ilk sınavı 8 Şubat’ta olacak. Bu tarihte yılın ilk TCMB enflasyon raporu açıklanacak. Toplantı, Karahan’ın kamuoyu ile ilk teması olacak. Ekonomistler, ocak ayı TÜFE’nin aylık yüzde 6,88 artacağını tahmin ediyor.

Bilişim sektörü haftanın yıldızı

Borsa İstanbul’da haftalık bazda en çok yükselen sektör bilişim oldu. Bilişim sektörü, haftayı yüzde 10 artışla tamamladı. Kobi sanayi yüzde 9,4, ulaştırma yüzde 7,37, teknoloji yüzde 7,24 ve metal eşya makina yüzde 6,68 yükselerek ilk beşte yer aldı. Haftalık bazda en çok düşen sektör ise yüzde 5,7 ile finansal kiralama ve faktoring oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Tekin’den müfredat ve deprem açıklaması

Bakan Tekin’den müfredat ve deprem açıklaması