ANASAYFA Ekonomi Antalya’da Rus göçü: Kira ve konut fiyatları yüzünden kaçıyorlar

Antalya’da Rus göçü: Kira ve konut fiyatları yüzünden kaçıyorlar

Antalya, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın ardından bu ülkelerden gelen yabancıların gözdesi oldu. Ancak son bir yılda yaşanan fiyat artışları ve ikamet izni sorunları nedeniyle Ruslar Antalya’yı terk etmeye başladı.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
76
GÖSTERİM
Antalya’da Rus göçü: Kira ve konut fiyatları yüzünden kaçıyorlar

Antalya, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın ardından bu ülkelerden gelen yabancıların gözdesi oldu. Ancak son bir yılda yaşanan fiyat artışları ve ikamet izni sorunları nedeniyle Ruslar Antalya’yı terk etmeye başladı. Antalya’da yabancı nüfus 40 bin azalırken, emlak piyasası da durgunlaştı.

Savaş sonrası Antalya’ya akın ettiler

Rusya ve Ukrayna arasında 2022 Şubat’ında başlayan savaş, bu ülkelerden Antalya’ya yoğun bir göç hareketi başlattı. Antalya, Ruslar ve Ukraynalılar için tatil ve yaşam merkezi haline geldi. Antalya’da 2020 yılında 94 bin olan yerleşik yabancı sayısı, 2022 yılında 172 bin 487’ye ulaştı. Bu göç dalgası, Antalya’da konut ve kira fiyatlarını da uçurdu. Özellikle sahil ilçelerindeki evler, astronomik rakamlara kiralandı veya satıldı. Bu durum, kentteki memurları ve yerli halkı zor durumda bıraktı. Bazı ev sahipleri, Ruslara daha yüksek fiyat vermek için kiracılarını çıkardı veya dava açtı.

İkamet izni krizi ve fiyat düşüşü

Antalya’da yaşanan konut fiyatlarındaki dolar bazlı artış, 2023 yılında Rus göçmenleri de vurdu. Konut ve kira fiyatlarını kontrol altına almak için Göç İdaresi, 10 mahalleyi yabancılara kapattı. Diğer mahallelerde de ikamet izni süresi dolanlara yenileme yapılmadı. Bu kararlar, Rusları Antalya’dan uzaklaştırdı. Son bir yılda Antalya’daki yerleşik yabancı sayısı 40 bin azaldı. Ruslar, alternatif olarak Dubai ve Sırbistan’a yöneldi. Antalya’daki emlak piyasası da dibe vurdu. Konut fiyatları ve kiralarda yüzde 15-25 arasında düşüş yaşandı.

Rus okulunun sahibi: Bu durumu anlamıyorlar

Konyaaltı’nda Rus çocuklara eğitim veren bir okulun sahibi olan Viktor Bikkenev, Antalya’nın Ruslar için çok güzel bir kent olduğunu söyledi. Bikkenev, “Antalya’yı seviyoruz. Halk sıcakkanlı. Ama ikamet izinleriyle ilgili sorunlar var. Okulumuzda da öğrenci sayısı yarı yarıya düştü. Ruslar, burada ev alıp para harcadıklarını, Türkiye’ye katkı sağladıklarını söylüyor. Ama Göç İdaresi ret veriyor. Bu durumu anlamıyorlar” dedi. Bikkenev, ayrıca Antalya’daki ev fiyatlarının Miami ile aynı veya daha pahalı olduğunu, Dubai’de bile daha ucuz ev bulunabildiğini belirtti. Bikkenev, “Ruslar gidiyor, fiyatlar düşüyor. Ama satış yok. Göç İdaresi izin vermediği için insanlar başka çare arıyor” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bahar sıcak ve yağışlı olacak

Bahar sıcak ve yağışlı olacak