ANASAYFA Ekonomi Altınla Kira Belirlemek Yasak: Hazine ve Maliye Bakanlığı Uyardı

Altınla Kira Belirlemek Yasak: Hazine ve Maliye Bakanlığı Uyardı

Son dönemde gündeme gelen altınla kira belirleme uygulamasına Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından net bir durum getirildi.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
27
GÖSTERİM
Altınla Kira Belirlemek Yasak: Hazine ve Maliye Bakanlığı Uyardı

Son dönemde gündeme gelen altınla kira belirleme uygulamasına Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından net bir durum getirildi. Ankara'da bir ev sahibinin kira bedelini altın olarak belirlemesi üzerine Bakanlık, bu durumun mevzuata aykırı olduğunu açıkladı.

Kira Bedelinin Altınla Belirlenmesi Neden Yasak?

Bakanlık, açıklamasında Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'a dikkat çekti. Bu kararın 2018 yılında yapılan değişikliğiyle, Türkiye'de yerleşik kişilerin arasında yapılan menkul ve gayrimenkul alım satım, kiralama gibi işlemlerde sözleşme bedellerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenmesinin yasaklandığını belirtti.

Bakanlık ayrıca, altın gibi uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen kıymetli madenlere endeksli sözleşmelerin de döviz cinsinden sözleşme olarak değerlendirildiğini vurguladı. Bu durumda altınla kira belirlemenin de mevzuata aykırı olduğu açıkça ifade edildi.

Vatandaşlar Uyarıldı

Bakanlık, yaptığı açıklama ile vatandaşları mevzuata aykırı işlemler yapmamaları konusunda uyardı. Kira sözleşmelerinde Türk Lirası dışında bir para birimi veya dövize endeksli bir değer kullanılamaz. Bu tür sözleşmeler yapılması halinde yasal yaptırımlar uygulanabileceği belirtildi.

Neden Altınla Kira Belirlemek İsteniyor?

Son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve enflasyon nedeniyle bazı kişiler, varlıklarını korumak amacıyla altın gibi değerli metallere yönelmektedir. Kira gelirlerini de bu şekilde değerlendirerek enflasyondan etkilenmek istemeyen ev sahipleri, altınla kira belirleme yolunu tercih etmektedir. Ancak bu durum, hem mevzuata aykırı hem de ekonomik istikrarı olumsuz etkileyebilecek bir durumdur.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Snapchat, 13 Yıl Sonra iPad'e Geliyor

Snapchat, 13 Yıl Sonra iPad'e Geliyor