Mardin, havaların ısınması ve turizm sezonunun açılmasıyla birlikte hareketli günler yaşıyor.
Eski Mardin sokakları yerli ve yabancı turistlerle dolup taşarken, bir yandan da kongre turizmiyle oteller doluluk yaşıyor. Bu canlılığa bir de Mardin Bienali eklenince, şehir adeta sanatla dolup taşıyor.
"Daha Uzaklara" Temasıyla Yenilikçi Bir Bienal
Mardin Sinema Derneği tarafından düzenlenen ve direktörlüğünü Döne Otyam ile Hakan Irmak'ın yaptığı 6. Mardin Bienali, önceki gün yapılan açılış töreniyle başladı. 10 Haziran'a kadar sürecek bienal, "Daha Uzaklara" başlığı altında günümüzün sanatsal, siyasi ve sosyolojik sorunlarına çağdaş sanatın diliyle yeni yaklaşımlar ve yorumlar getiriyor.
Bienalin küratörlüğünü Ali Akay üstlenirken, Mardin'den beslenen yenilikçi bir yapıya sahip olduğu belirtiliyor. Kentin farklı mekanlarına yayılan bienal, Türkiye'nin yanı sıra Fransa, İtalya, Fas, ABD, Arjantin, Hollanda ve Brezilya gibi birçok ülkeden sanatçıların eserlerini izleyiciyle buluşturuyor. Sarkis, İnci Eviner, Ali Kazma, Güneş Terkol ve Yıldız Moran gibi önemli isimlerin de aralarında bulunduğu sanatçıların eserleri, bir ay boyunca Mardin'in tarihi sokaklarını renklendirecek.
Bienale Paralel Etkinlikler ve Konuşmalar
Bienal kapsamında sadece sergiler değil, çeşitli konferanslar da düzenlenecek. Ayrıca bu yıl ikinci kez "Davet Edilen" etkinliği kapsamında bir sergi açıldı. Ebru Nalan Sülün'ün genel koordinatörlüğünü yaptığı "Müşterek" sergisinde Ahmet Rüstem Ekici, Hakan Sorar, Cansu Sönmez ve Mehmet Çimen'in eserleri yer alıyor.
Bienalin yanı sıra Mardin sokaklarında "Akan Beden" isimli performans ve Konuşma Dizisi gibi farklı etkinlikler de sanatseverlerle buluşuyor. Sekiz sanatçının katılımıyla gerçekleşen etkinliklerde canlı performanslar, çok duyulu bir yürüme performansı, performatif yerleştirmeler ve konuşmalar yer alıyor.
Mardin Bienali, Alman Karargâhı, Develihan, Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, Tasarım Vakfı, Dabakoğlu Evi, Marangozlar Kahvesi ve Kervansaray gibi mekanlarda izlenebilir.