Kredi kartlarına sınırlama geliyor mu?

TCMB Başkanı Fatih Karahan, kredi kartı harcamalarının arttığını belirterek, bu konuda yeni düzenlemeler yapmayı planladıklarını açıkladı.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, kredi kartı harcamalarının arttığını belirterek, bu konuda yeni düzenlemeler yapmayı planladıklarını açıkladı. Karahan, kredi kartı limitleri ve taksit sayılarına müdahale edebileceklerini söyledi.

Karahan: “Kredi kartlarında düzenleme gerekiyor”

Karahan, enflasyon raporu toplantısında soruları yanıtladı. Kredi kartı harcamalarına ilişkin bir soru üzerine Karahan, Aralık ayında bu alanda bir yükseliş gözlemlediklerini ifade etti. Karahan, bunun asgari ücret artışıyla ilgili olabileceğini ancak kredi kartlarında düzenleme ihtiyacı duyduklarını da vurguladı. Karahan, “Bu konuda çalışmalarımız var. Kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Kredi kartı harcamaları 2023 yılında 2,5 kat artmıştı. Dünya gazetesi, bankacıların bu durumdan rahatsız olduğunu ve tedbir alınmasını istediğini yazmıştı.

Şimşek: “Kredi kartlarıyla zenginlik olmaz”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de kredi kartı borçları konusunda uyarıda bulunmuştu. Şimşek, Eylül ayında yaptığı bir açıklamada, kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sınırlama getireceklerini duyurmuştu. Şimşek, “Bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek kredi büyümesini düşüreceğiz. Başkasının parasıyla, krediyle, kartla zenginlik olmaz” demişti.

Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin ise X platformunda yaptığı yorumda, kredi kartı harcamalarının yükselmesinin nedeninin fiyat artışları olduğunu savundu. Alkin, “Kredi kartlarıyla zaruri ihtiyaçlar karşılanıyor. Fiyatlar göz önünde bulundurulmadan yapılacak düzenlemeler hata olur ve hoşnutsuzluk yaratır” dedi.

Kredi kartlarıyla yapılan taksitlendirmelerde daha önce de sınırlamalar getirilmişti. BDDK, 31 Temmuz 2023’te yurt dışı konaklama harcamalarında taksit seçeneğini kaldırmıştı. Beyaz eşya, elektronik eşya, bilgisayar ve tablet alımlarında da taksit sayıları azaltılmıştı. Kozmetik ürünlerinde ise taksit tamamen yasaklanmıştı.

Eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Plan’da da kredi kartı kullanımının uluslararası standartlarda yeniden düzenleneceği ifade edilmişti.