Hititlerden Kalma Gizemli Tablet Büklükale'de Bulundu

Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibi, Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesinde bulunan Büklükale höyüğünde 3.300 yıllık bir Hitit tableti keşfetti.

Japon arkeolog Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura ve ekibi, Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesinde bulunan Büklükale höyüğünde 3.300 yıllık bir Hitit tableti keşfetti.

 Hitit kraliyet ailesinin dini törenlerine ışık tutan tablet, Hititçe ve Hurrice dillerinde yazılmış ve Anadolu'da sadece 3 yerde daha bulunan Hurrice yazılı tabletlerin dördüncüsü olma özelliğini taşıyor.

Tablette, Hitit kralı ve kraliçesinin Hurrice dini törenleri gerçekleştirdiği ve belki de bir süre Büklükale'de ikamet ettiği belirtiliyor. Bu bulgu, Hitit kraliyet ailesinin Hurri kültürüyle olan bağlantısını ve Büklükale'nin önemini ortaya koyuyor.

Büklükale'nin Gizemi Çözülüyor

Daha önce Mısır'daki Amarna tabletlerinde de rastlanan Arzava kralı Tarhuntarado'nun isminin Büklükale tabletinde de geçmesi, bölgenin Hitit İmparatorluğu için stratejik bir öneme sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, sadece Kâta'da bulunan Hurrice yazılı duanın da Büklükale'de keşfedilmesi, şehrin gizemini çözmeye yardımcı oluyor.

Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Doç. Dr. Matsumura ve ekibi, Büklükale'de 15 yıldır kazı çalışmaları yürütüyor. Bu önemli keşif, Hitit uygarlığı ve Anadolu tarihi hakkında yeni bilgiler edinmemizi sağlayacak. Kazı çalışmalarının devam etmesiyle birlikte Büklükale'nin gizemleri ve Hitit kraliyet ailesinin sırları birer birer aydınlanmaya devam edecek.

Keşif Hakkında İlginç Detaylar:

  • Tablet, Hititçe ve Hurrice dillerinde yazılmış.
  • Tablette, Hitit kraliyet ailesinin dini törenleri anlatılıyor.
  • Tablet, Anadolu'da sadece 3 yerde daha bulunan Hurrice yazılı tabletlerin dördüncüsü.
  • Tablette, Arzava kralı Tarhuntarado'nun ismi geçiyor.
  • Büklükale'de sadece Kâta'da bulunan Hurrice yazılı dua da keşfedildi.
İLGİLİ HABERLER