Frida Kahlo’nun hayatının izleri Mavi Ev’de

Meksikalı ünlü ressam Frida Kahlo’nun doğup büyüdüğü ve eşi Diego Rivera ile birlikte yaşadığı Mavi Ev, bugün bir müze olarak hizmet veriyor.

Meksikalı ünlü ressam Frida Kahlo’nun doğup büyüdüğü ve eşi Diego Rivera ile birlikte yaşadığı Mavi Ev, bugün bir müze olarak hizmet veriyor. Kahlo’nun sanatı ve yaşamı hakkında pek çok detayın bulunduğu müzeyi yılda 500 bin kişi ziyaret ediyor.

Frida Kahlo, 20. yüzyılın en önemli ressamlarından biri olarak kabul ediliyor. Hastalıklarla, aşkla ve politikayla dolu bir hayat süren Kahlo, 1954’te 47 yaşında öldü.

Kahlo’nun eşi de ressam olan Diego Rivera ile olan ilişkisi, sanat dünyasının en ilgi çekici konularından biri. Kahlo ve Rivera, Meksika’nın başkenti Mexico’da Colonia del Carmen semtindeki mavi renkli bir evde yaşıyorlardı.

Mavi Ev, Kahlo’nun 1904’te doğduğu ve 1954’te öldüğü yer. 1958’de müzeye dönüştürülen ev, Kahlo’nun hayatına ve sanatına tanıklık ediyor.

Müzenin dört bölümü var 

Mavi Ev, iki katlı ve avlulu bir yapı. Evin dış duvarında, “Frida ve Diego bu evde yaşadı, 1929-1954” yazıyor.

Evin girişinde, Kahlo’nun hatıraları, mektupları ve fotoğrafları sergileniyor. Ayrıca, Rivera’nın Kahlo’ya hediye ettiği volkanik taştan bir şömine ve Kahlo’nun omurgasını destekleyen korseler de görülebiliyor.

Evin zemin katında, Kahlo’nun 1934, 1952, 1954 yıllarında yaptığı tablolar bulunuyor. Bu bölüm, Kahlo ve Rivera’nın arkadaşlarını ağırladıkları oturma odası olarak kullanılıyordu.

Evin alt katında ise, mutfak ve yemek odası var. Bu odalarda, Kahlo’nun kullandığı el yapımı toprak kaplar, tabaklar, mutfak eşyaları ve cam eşyalar yer alıyor. Mutfak ve yemek odasının duvarları, mavi ve sarı renkli çinilerle kaplı.

Evin üst katında, Kahlo’nun son yatak odası ve stüdyosu var. Bu odalarda, Kahlo’nun tekerlekli sandalyesi, boyaları, çalışma dosyaları, natürmort eserleri, masa ve sandalyesi görülebiliyor.

Kahlo’nun yatağının üzerinde, dantelli bir örtü var. Yatağın başucunda, Kahlo’nun maskı ve ölü bir çocuğun resmi asılı. Bu odada, Kahlo’nun kişisel eşyaları, oyuncakları ve ölümünden sonra yakılıp bir çömleğe konulan külleri de sergileniyor.

Müzenin avlusunda, Kahlo’nun ailesinin resim koleksiyonu, Meksika halk sanatının örnekleri ve Kahlo’nun kocası Rivera’nın eserleri de bulunuyor.

Mavi Ev, Kahlo’nun sanatını ve yaşamını anlamak için eşsiz bir fırsat sunuyor. Müzeyi ziyaret etmek isteyenler, müzenin web sitesi üzerinden bilet alabiliyor.