Eskimo usulü balık avı Türkiye’de

Ardahan’da Çıldır Gölü’nde balıkçılar, buzun altında ağlarını topluyor. Bu yöntem Eskimo usulü balık avı olarak biliniyor.

Ardahan’da Çıldır Gölü’nde balıkçılar, buzun altında ağlarını topluyor. Bu yöntem Eskimo usulü balık avı olarak biliniyor. 

Balıkçılar, bu sezon gölün geç donması nedeniyle avlarını geciktirdiklerini söylüyor. Tutulan balıklar, göl çevresindeki restoranlarda pişiriliyor veya pazarda satılıyor. Balık avı, bölgeyi ziyaret eden turistlerin de ilgisini çekiyor.

Buzla kaplı gölde balık avı

Çıldır Gölü, Kars ve Ardahan arasında yer alıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölü ve Van Gölü’nden sonra ikinci büyük gölü. Her kış gölün yüzeyi buzla kaplanıyor. Bu yıl havaların sıcak olması nedeniyle göl, ocak ayında dondu. Gölün yüzeyinde yaklaşık 40 santim kalınlığında buz tabakası oluştu.

Bölgedeki balıkçılar, buzun üzerinde delikler açarak ağlarını suya bıraktı. Ağlarını bıraktıktan iki hafta sonra geri dönen balıkçılar, buzun altından ağlarını çekti. Ağlarda sarı zaman ve şafak balığı bulundu. Balıkçılar, bu balık avı yöntemine Eskimo usulü diyor.

Balıkçılar ve turistler memnun

Balıkçılar, bu sezon bereketli bir av geçirdiklerini belirtiyor. Tutulan balıklar, göl kenarındaki restoranlarda pişiriliyor. Burayı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlere balıklar ikram ediliyor. Bazı balıkçılar ise balıklarını kilosu 100 lira olan pazarda satıyor.

Balıkçılardan Erkan Cimşit, gölün yüzeyindeki buz eriyene kadar Eskimo usulü balık avına devam edeceklerini söylüyor. Cimşit, “Kıyıdan 4-5 kilometre uzakta delikler açtık. Ağları içeri gönderdik. Birkaç hafta sonra geldik. Ağları topladık. Balıkları pişiriyoruz veya satıyoruz. Turistler de bizi izliyor. İsterlerse onlara da balık tutmayı öğretiyoruz” diyor.

Çıldır Gölü’nde Eskimo usulü balık avı, bölgenin doğal ve kültürel zenginliğini gösteriyor. Balıkçılar, bu geleneği yaşatmaya çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER