Bir Çizgi Filmden Doğan Tutku

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yaşayan 39 yaşındaki Şenol Çelik, 9 yaşında izlediği bir çizgi filmden etkilenerek kelebek koleksiyonculuğuna başladı.

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yaşayan 39 yaşındaki Şenol Çelik, 9 yaşında izlediği bir çizgi filmden etkilenerek kelebek koleksiyonculuğuna başladı. O günden bugüne yaklaşık 30 yıllık birikimiyle, 3 bine yakın kelebeği özel yöntemlerle kurutup sergileyen Çelik, eşsiz koleksiyonuyla doğanın büyüleyici güzelliklerini gözler önüne seriyor.

Türkiye’nin dört bir yanında kelebek türlerini araştırıp toplayan Çelik, dünyada nadir bulunan papilio ulysses, attacus atlas ve ornithoptera gibi türleri koleksiyonuna katmayı başardı. Kelebeklerin yanı sıra ilgili yayınlar, pullar ve diğer materyalleri de toplayan Çelik, koleksiyonunu kendi atölyesinde sergiliyor.

Doğaya Olan İlgi Çocukluktan Başladı

Koleksiyonculuk tutkusunun çocuk yaşlarda başladığını belirten Çelik, şöyle konuştu:

“Çocukken izlediğim bir çizgi filmde tırtılın kozaya geçip kelebeğe dönüşmesi beni çok etkiledi. Daha sonra okulda biyoloji derslerinde metamorfoz evresini öğrendiğimde bu süreci daha detaylı incelemeye karar verdim. Zaman içinde doğanın bu mucizesini keşfetmek, farklı türleri görmek beni derinden etkiledi. Koleksiyonculuğa amatörce başladım, ama yıllar geçtikçe daha bilinçli bir şekilde çalışarak bugünlere geldim. Bugüne kadar Türkiye’de gezmediğim sadece üç il kaldı. Her bölgede merakla kelebek türlerini araştırdım.”

Eşsiz Bir Koleksiyon

Şenol Çelik’in koleksiyonunda yerli ve yabancı birçok kelebek türü bulunuyor. Özellikle Japonya, Amerika ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki kelebek fuarlarından aldığı türlerle koleksiyonunu zenginleştirdiğini belirten Çelik, “Yabancı türlerin çoğu kelebek çiftliklerinde üretilen türler. Dünyada oldukça büyük bir kelebek pazarı var. Bu fuarlardan elde ettiğim türlerle koleksiyonumu genişletiyorum” dedi.

Koleksiyonunu zaman zaman meraklılarla buluşturduğunu söyleyen Çelik, ziyaretçilerin genellikle şaşkınlıklarını gizleyemediğini belirtiyor: “Bazıları, parçalarımın müzelerde olması gerektiğini söylüyor. İstanbul Üniversitesi’nde çok güzel bir kelebek koleksiyonu var, Konya’da kelebeklerle ilgili bir merkez açıldı. Ancak ben hikayesi olan türleri toplamak için çalışıyorum.”

İLGİLİ HABERLER