Yüzey Yarıkları ve Obruklar Konya Havzası'nda Artıyor: Uzmanlar Uyarıyor

Kuraklıkla birlikte Konya Havzası'nda yer altı sularının çekilmesi ve toprağın göçmesi sonucu oluşan obruklar ve artan yüzey yarıkları uzmanları endişelendiriyor.

Konya Havzası'nda yer altı sularının çekilmesi ve toprağın göçmesi sonucu oluşan obruklarla birlikte, ovada yüzey yarıkları da çoğalmaya başladı. Uzmanlar, kilometrelerce uzunlukta ve 5-10 metre genişlikte olan bu yarıkların tehlike arz ettiğini vurguluyor.

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, kuraklıkla ilişkilendirilen yüzey yarıklarının, obruklarla karıştırıldığını belirtti. Yüzey yarıklarının, kuraklığın bir işareti olduğunu ifade eden Arık, bu yarıkların, obruk oluşumunun habercisi olduğunu söyledi.

Obruk oluşumunda en etkili faktörün kuraklık olduğunu vurgulayan Arık, iklim değişikliği, kuraklık ve aşırı su talebinin yüzey yarıkları ve obruklar üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Durumun en önemli başlığının susuzluk, yağışın azlığı ve kontrolsüz su tüketimi olduğunu belirtti.