Yeşil şarj istasyonu sayısı 2 bin 206’ya yükseldi

Türkiye’de elektrikli araçlara şarj hizmeti sunan istasyonların sayısı hızla artıyor.

Türkiye’de elektrikli araçlara şarj hizmeti sunan istasyonların sayısı hızla artıyor. Bu istasyonların üçte birinden fazlası ise yeşil şarj istasyonu olarak belirlendi. Bu sayede elektrikli araçlar yenilenebilir enerji kaynakları ile çalıştırılabiliyor.

EPDK’nin verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin otomobili Togg’un da etkisiyle elektrikli araçlara olan ilgi büyüyor. Bu ilgiye paralel olarak şarj istasyonu sayısı da artıyor. 2023 yılının başında 1719 olan şarj istasyonu sayısı ocak 2024’te 6 bin 58’e çıktı. Şarj noktası (soketi) sayısı ise 3 bin 81’den 13 bin 160’a yükseldi.

Bu istasyonlardan 2 bin 206’sı ise yeşil şarj istasyonu olarak tanımlandı. Bu istasyonlarda kullanılan elektrik enerjisi tamamen yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. Böylece elektrikli araçlar daha çevreci bir şekilde şarj edilebiliyor. Yeşil şarj istasyonu sayısı toplam şarj istasyonu sayısının üçte birini aştı.

Şarj ağı işletmecileri artıyor

EPDK, elektrikli araçlara şarj hizmeti sunmak isteyen şirketlere şarj ağı işletmeci lisansı veriyor. Bu lisans sayesinde şirketler şarj ünitesi ve istasyonu kurabiliyor, işletebiliyor ve şarj hizmeti verebiliyor. EPDK’nin “Şarj Hizmeti Yönetmeliği” ile belirlediği usul ve esaslara göre bugüne kadar 181 şirkete lisans verildi. Lisans başvuruları ve işlemleri devam ediyor.

EPDK, elektrikli araç ekosistemi için yenilenebilir enerji kaynak garanti belgesi (YEK-G belgesi) mevzuatını da tamamladı. Bu belge ile yeşil şarj istasyonlarında kullanılan elektrik enerjisinin yenilenebilir kaynaklardan geldiği belgeleniyor. EPİAŞ tarafından işletilen piyasada YEK-G belgeleri alınıp satılabiliyor.

EPDK, elektrikli araç sahiplerine ve kullanıcılarına yönelik “Şarj@TR” mobil uygulamasını da geliştirdi. Bu uygulama ile şarj istasyonlarının konumları, özellikleri, fiyatları ve durumları anlık olarak görüntülenebiliyor. Ayrıca, EPDK’nin internet sitesinde de şarj istasyonları ile ilgili bilgiler paylaşılıyor.