Yapay zeka destekli damla sulama otomasyonu

ÇOMÜ’den çeltik üretiminde devrim niteliğinde proje Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi’ndeki uzmanlar, çeltik üretiminde su tasarrufu sağlayacak bir proje geliştirdi.

ÇOMÜ’den çeltik üretiminde devrim niteliğinde proje Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi’ndeki uzmanlar, çeltik üretiminde su tasarrufu sağlayacak bir proje geliştirdi. Proje, yapay zeka teknolojisi ile damla sulama otomasyonu sistemini birleştiriyor.

Projenin başında Prof. Dr. Ünal Kızıl’ın bulunduğu araştırma ekibi, Dijital Tarım Laboratuvarı’nda çalışmalarına devam ediyor. Ekip, 2022 yılında “Çeltikte Damla Sulamada FAO Penman-Monteith Modeline Dayalı Sulama Otomasyon Sisteminin Geliştirilmesi” adlı projeyi hazırladı. Proje, TÜBİTAK tarafından desteklendi.

Proje kapsamında geliştirilen otomasyon sistemi, tarlaya yerleştirilen sensörler ve devreler aracılığıyla android cihazlarla iletişim kuruyor. Sistem, hava durumu, yağış miktarı, nem faktörü gibi verileri anlık olarak analiz ediyor ve buna göre sulama zamanını ve miktarını belirliyor. Böylece, çeltik üretiminde suyun fazla kullanımı önlenebiliyor ve yüzde 70’e varan su tasarrufu sağlanabiliyor.

Patent başvurusu yapılacak

Araştırma ekibi, otomasyon sisteminin testlerini başarıyla tamamladı. Sistemin geliştirilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Bu sene, sistemin patent başvurusunu yapmayı planlıyor.

Prof. Dr. Kızıl, yapay zekanın tarım alanında önemli bir rol oynadığını söyledi. Türk çiftçisine akıllı ve pratik çözümler sunmak için düşük maliyetli sistemler geliştirdiklerini belirtti. Kızıl, tatlı su kaynaklarının yüzde 75’inin tarımda kullanıldığını ve bunun büyük bir kısmının çeltik üretiminde harcandığını vurguladı.

Kızıl, bölüm başkanlığı olarak damla sulamanın çeltikte uygulanması konusunda yapay zeka boyutuyla yüksek lisans ve doktora çalışmaları yaptıklarını anlattı. Ucuz ve ekonomik sensör teknolojilerini kullanarak önemli sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.

Otomatik ve akıllı sistem

Kızıl, çeltikte sulama için ürettikleri sensörleri yapay zeka ile birleştirerek Türkçe uygulamalar geliştirdiklerini kaydetti. Bu uygulamaları cep telefonu, tablet ve bilgisayarlar için de uyumlu hale getirdiklerini söyledi. Sistemin daha kullanışlı şekilde entegre olması için çalıştıklarını bildirdi.

Kızıl, sistemin tamamen otomatik olduğunu ve sensörlerle cihazın bluetooth üzerinden haberleştiğini aktardı. Verilerin internet bağlantısı üzerinden Google Drive’a aktarıldığını ve orada işlendiğini belirtti. Ertesi gün, bu verilerin sulamada kullanıldığını ve bluetooth ile sulama sistemine komutlar gönderildiğini açıkladı. Sistemin, planlanan saatte suyu açıp kapattığını ve hesaplanan miktar kadar suyu verdiğini söyledi.

Kızıl, sistemin maliyetinin 50 bin liranın altında olduğunu ve her üreticinin ulaşabileceği bir seviyede olduğunu dile getirdi. Sisteme istenilen uzaklıktan müdahale edilebildiğini ve kullanıcının yaşanabilecek durumlarda SMS ile bilgilendirildiğini belirtti.