Türkiye’nin Şubat Sıcaklık Değerlendirmesi

Türkiye genelinde Şubat ayı sıcaklık değerleri, uzun yıllar ortalamalarına kıyasla dikkate değer bir artış gösterdi.

Türkiye genelinde Şubat ayı sıcaklık değerleri, uzun yıllar ortalamalarına kıyasla dikkate değer bir artış gösterdi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün derlediği verilere göre, Şubat 2024’te ortalama sıcaklık 7,5°C olarak kaydedildi. Bu değer, uzun yılların Şubat ayı ortalaması olan 4,1°C’nin 3,4°C üzerinde yer alıyor. Ay boyunca en yüksek sıcaklık 28,7°C ile Adana Karaisalı’da, en düşük sıcaklık ise -29,5°C ile Ardahan’da ölçüldü.

Bölgesel Sıcaklık Analizi

Marmara Bölgesi’nde, Şubat ayı sıcaklıkları mevsim normallerine yakın seyretti. Uzun yıllar ortalaması 6°C iken, bu yıl 9,9°C olarak tespit edildi. Balıkesir’de en düşük sıcaklık -5°C, Edirne’de ise en yüksek sıcaklık 24,5°C olarak kaydedildi.

Ege Bölgesi’nde Manisa’nın Akhisar ilçesi mevsim normallerine yakın bir sıcaklık gösterirken, diğer alanlar mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla kayıtlara geçti. Bölgenin uzun yıllar ortalaması 7,4°C iken, bu yıl 10,2°C olarak belirlendi. Kütahya Gediz’de en düşük sıcaklık -7,1°C, Manisa Salihli’de ise en yüksek sıcaklık 24,9°C olarak ölçüldü.

Akdeniz Bölgesi’nde Hatay ve Antalya’nın Korkuteli ve Gazipaşa ilçeleri mevsim normallerine yakın sıcaklıklar sergilerken, diğer kesimlerde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıktı. Uzun yıllar ortalaması 8,6°C olan bölgede, bu yıl 11,3°C olarak kaydedildi. Burdur Tefenni’de en düşük sıcaklık -14,3°C, Adana Karaisalı’da ise en yüksek sıcaklık 28,7°C olarak belirlendi.

İç Anadolu Bölgesi’nde, bölgenin tamamında mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar görüldü. Uzun yıllar ortalaması -0,9°C iken, bu yıl 5,2°C olarak ölçüldü. Kayseri Pınarbaşı’nda en düşük sıcaklık -16,1°C, Konya Çumra’da ise en yüksek sıcaklık 20,9°C olarak tespit edildi.

Karadeniz Bölgesi’nde de sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Uzun yıllar ortalaması 4°C olan bölgede, bu yıl 7,9°C olarak kaydedildi. Bayburt’ta en düşük sıcaklık -16,9°C, Ordu’da ise en yüksek sıcaklık 25°C olarak ölçüldü.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde Ardahan, Van’ın Özalp ve Başkale ilçeleri ile Hakkari’nin Yüksekova ilçesi mevsim normallerine uygun sıcaklıklar sergiledi. Uzun yıllar ortalaması -2,8°C iken, bu yıl -1,2°C olarak belirlendi. Ardahan’da en düşük sıcaklık -29,5°C, Kahramanmaraş Elbistan’da ise en yüksek sıcaklık 16,5°C olarak kaydedildi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Mardin çevresi mevsim normallerine uygun, diğer kesimlerde ise mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar görüldü. Uzun yıllar ortalaması 6°C olan bölgede, bu yıl 8,5°C olarak ölçüldü. Diyarbakır’da en düşük sıcaklık -6,2°C, Şanlıurfa Ceylanpınar’da ise en yüksek sıcaklık 22,3°C olarak tespit edildi.