Türk Bilim İnsanı Kuzey Kutup Bölgesi'nde Çevre Onarımı Yapacak

İklim değişikliğinin etkileri Kuzey Kutup Bölgesi'nde de hissediliyor. Bölgedeki doğal ve insan kaynaklı bozulmalar, gıda ve su güvenliği ile sürdürülebilir arazi kullanımı açısından büyük risk oluşturuyor.

İklim değişikliğinin etkileri Kuzey Kutup Bölgesi'nde de hissediliyor. Bölgedeki doğal ve insan kaynaklı bozulmalar, gıda ve su güvenliği ile sürdürülebilir arazi kullanımı açısından büyük risk oluşturuyor. Bu sorunun çözümü için harekete geçen Türk bilim insanı Prof. Dr. Orhan İnce, Kuzey Kutup Bölgesi'nde tahrip olan arazileri onarmak için bilimsel ve mühendislik çözümleri geliştirecek.

TerrArctic Mega Hibe Projesi ile Yeniden Doğuş

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce, Rusya Bilim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı'nın finanse ettiği ve Tümen Devlet Üniversitesi tarafından yürütülen TerrArctic Mega Hibe Projesi'nin bilimsel direktörü ve araştırma lideri oldu. Bu kapsamda 60 kişilik bir ekiple çalışacak olan Prof. Dr. İnce ve ekibi, bölgedeki bozulmuş sahaların iyileştirilmesine ve sürdürülebilir arazi kullanımının sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütecek.

Hedef: Sürdürülebilir Arazi Kullanımı ve Sağlıklı Bir Dünya

Prof. Dr. İnce, projenin temel hedeflerini şu şekilde sıralıyor:

  • Kuzey Kutup Bölgesi'nde doğal ve insan kaynaklı ekolojik ve çevresel sorunların bilimsel esaslar çerçevesinde çözüme kavuşturulması.
  • Güncel ve inovatif mühendislik çözümleriyle sonuç odaklı sürdürülebilir arazi kullanım planlarının oluşturulması.
  • Kısa, orta ve uzun vadeli bilimsel çalışmalar, iyileştirmeler ve mühendislik hizmetlerinin planlanması.
  • Önümüzdeki yıllarda uygulanabilecek acil eylem planının oluşturulması.
  • Toprağın kalitesini artıracak biyoıslah çalışmalarıyla bölgenin yeniden canlandırılması.
  • Rusya'da kirlenmiş ve vasfını kaybetmiş sahaların rehabilitasyonu için pratik, ekonomik ve geniş sahalara uygulanabilir mühendislik çözümlerinin geliştirilmesi.
  • Kuzey Kutup Bölgesi'nin gelecek nesiller için korunması.
  • Gıda ve su güvenliğinin sağlanması ve salgınlardan uzak daha sağlıklı bir dünya inşa edilmesi.

Prof. Dr. İnce İlk Adımı Attı

Prof. Dr. İnce ve ekibi, Kuzey Kutup Bölgesi TerrArctic Mega Hibe Projesi kapsamında ilk ziyaretlerini 12-31 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdi. Projenin tüm dünya için önemli olduğunu vurgulayan İnce, Türk bilim insanlarını da projeye dahil etmeye hazır olduğunu ifade etti. Kendisini tebrik eden İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu'nun da projeye desteğini sunduğunu belirtti.