Sanayicilere 7 bin 500 megavatlık yenilenebilir kapasite

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, basın toplantısı düzenledi. Gündemdeki konulara değinen Bayraktar, sanayicilere yönelik önemli bir duyuru yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, basın toplantısı düzenledi. Gündemdeki konulara değinen Bayraktar, sanayicilere yönelik önemli bir duyuru yaptı. 

Bayraktar, 2024 yılında sanayicilerin kendi tüketimleri için 7 bin 500 megavatlık yenilenebilir enerji kapasitesi tahsis edeceklerini açıkladı.

Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında büyük ilerleme kaydettiğini söyledi. Yenilenebilir enerjinin dışa bağımlılığı ve cari açığı azalttığını vurguladı. Geçen yıl 2 bin 800 megavatlık yenilenebilir enerji kurulu gücü artışı olduğunu belirtti. Elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payının yüzde 42’ye çıktığını ifade etti. Bayraktar, her yıl 5 bin megavatlık yenilenebilir enerji kapasitesi ekleme hedefleri olduğunu hatırlattı. 

Bayraktar, sanayicilerin kendi tüketimleri için kuracakları yenilenebilir enerji yatırımlarına destek verdiklerini bildirdi. “Bugün itibarıyla 7 bin 500 megavatlık yenilenebilir kapasite ilan ediyoruz. Sanayicilerimiz başvurularını yapabilir. 2024 yılı içinde bu kapasiteyi tahsis edeceğiz. Bu yatırımların bir an önce hayata geçmesini istiyoruz. Bu, 5 milyar dolarlık bir yatırım demektir.” diye konuştu.

Bayraktar, 2026’da yürürlüğe girecek olan “sınırda karbon” düzenlemesine de değindi. Bu düzenlemenin sanayici ve ihracatçıları etkileyeceğini söyledi. Karbon emisyonlarını azaltmak için çalışma yapılması gerektiğini belirtti. Yenilenebilir enerjinin bu konuda önemli bir rol oynayacağını dile getirdi. Tahsis edilecek 7 bin 500 megavatlık kapasitenin sanayiciler için olumlu bir haber olduğunu ifade etti.

Karadeniz ve Gabar’da doğal gaz ve petrol üretimi

Bayraktar, Karadeniz’de doğal gaz ve Gabar’da petrol üretimine ilişkin de bilgi verdi. Karadeniz’de 3 derin deniz sondaj gemisiyle doğal gaz çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Bu yıl üretim odaklı bir süreç yaşadıklarını kaydetti.

Bayraktar, 2020’de Sakarya Gaz Sahası’nda 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfi yaptıklarını anımsattı. Bugün itibarıyla sahada günlük 2,7 milyon metreküp doğal gaz üretimi olduğunu bildirdi. Karadeniz’de doğal gaz üretimini artırmak için çalıştıklarını vurguladı.

Bayraktar, Gabar’da da petrol üretiminde önemli bir artış olduğunu söyledi. Bölgede 27 sondaj kuyusu bulunduğunu belirtti. Günlük petrol üretiminin 33 bin varile ulaştığını ifade etti. Bayraktar, Türkiye’nin farklı coğrafyalarda da enerji arayışlarını sürdürdüğünü söyledi. Irak ve Libya’da ilgilendikleri sahalar olduğunu belirtti. “Buralarda kendi gemilerimizle denizlerde arama yapabiliriz.” dedi.