Papa'dan Vatikan'da yenilenebilir enerjiye geçiş talimatı

Papa, 'Güneş Kardeş' başlıklı bir mektubunda, şehrin enerji ihtiyacının yenilenebilirden karşılanması için Roma'nın dışında bir Vatikan arazisine güneş enerjisi santralinin kurulacağını duyurdu.

Vatikan Şehri'nin ruhani lideri ve devlet başkanı Papa Franciscus, tarihi bir adım atarak Vatikan Şehri'nin enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak için bir güneş enerjisi santralinin kurulmasını talimatlandırdı.

Papa'nın "Motu Proprio" adlı yeni Papalık Nizamnamesi ile duyurduğu bu karar, Vatikan'ın enerji tüketimini Roma dışındaki Santa Maria di Galeria bölgesindeki bir araziye yerleştirilecek güneş panelleriyle karşılayarak iklim nötr bir hedefe yönelmesini amaçlıyor.

Papa Franciscus'un "Güneş Kardeş" mektubunda vurguladığı gibi, bu adım iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Mektupta, güneş enerjisinin çevresel dönüşüm için kritik bir rol oynadığına dikkat çekilirken, insanlığın teknolojik olanaklarıyla çevresel zararları önleme konusunda sorumluluklarını yerine getirebileceği vurgulanmıştır.

Papa Franciscus'un iklim krizine duyarlı tutumu, daha önce 2015 yılında yayımladığı "Laudato Si" adlı mektubunda da açıkça ortaya konmuştu. Bu mektupta, iklim sisteminin alarm verici bir şekilde ısındığına dair bilimsel görüş birliğine ve bu değişikliğin olumsuz etkilerine dikkat çekilmişti.

Vatikan, Temmuz 2022'de BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne taraf olarak, uluslararası düzeyde iklim değişikliği ile mücadelede liderlik rolünü üstlenmişti.