Öğrencilerden atıklara hayat veren proje

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, sıfır atık projesi kapsamında okulda biriken plastik şişe kapaklarını kutu oyununa dönüştürüyor.

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, sıfır atık projesi kapsamında okulda biriken plastik şişe kapaklarını kutu oyununa dönüştürüyor. Öğrenciler, geri dönüşüm sayesinde hem çevreye katkı sağlıyor hem de zeka ve strateji geliştiriyor.

Okuldan ilk ihracat

Okul müdürü Bülent Seğmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2019 yılında eğitim öğretime başlayan okulun beş farklı alanda faaliyet gösterdiğini belirtti. Makine tasarım teknolojisi, otomasyon, elektrik elektronik, metal teknolojisi ve plastik teknolojisi alanlarında son teknolojiyle donatılmış atölyelerde 1300 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

Seğmen, öğrencilerin hem teorik hem de pratik bilgilerini geliştirdiklerini, dışarıdan gelen siparişleri de yerine getirdiklerini ifade etti. Okulda bir iktisadi işletme kurduklarını ve öğrencilerin bütünüyle gelişimini hedeflediklerini kaydetti.

Sıfır atık projesine de destek verdiklerini anlatan Seğmen, şöyle devam etti:

“Okuldaki atık malzemeleri toplayıp değerlendiriyoruz. Öğrencilerimizin yaptığı kalıplarla kendi makinelerimizde ürünler üretiyoruz. Bunlardan biri de ‘beştemse’ adlı kutu oyunu. Bu oyun, Romanya’da düzenlenen bir yarışmada kullanıldı. Böylece okul olarak ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin kullandığı pet şişeler ve plastik malzemeler boşa gitmiyor. Bazı fabrika ve okullar da plastik atıklarını bize gönderiyor. Onları da ileri dönüşüm projesine katıyoruz. Hem çevreye hem de öğrencilerimize faydalı oluyoruz. Ayrıca öğrencilerimiz gerçek bir iş üzerinde çalışma deneyimi kazanıyor.”

Plastikten zeka oyunu

Okulda plastik alan şefi olan makine bölümü öğretmeni Ali Yar da öğrencilerle birlikte sıfır atık konusuna önem verdiklerini dile getirdi. Plastik atıkları değerlendirebilecekleri projeler ürettiklerini aktaran Yar, şunları söyledi:

“Okulumuzda her gün 1300 şişe kapağı çıkıyor. Sıfır Atık Kulübü’ndeki 35 öğrenciyle bunları toplayıp öğütüyoruz. Dünya Kumalak Federasyonu, bize metalden beştemse oyunu tablası yapma teklifi getirdi. Biz de maliyeti azaltmak ve sıfır atık ilkesini yaymak için plastikten yapabileceğimizi önerdik. Bu fikir kabul gördü. Su şişeleri kapaklarından oyun tablası ürettik. Bir oyun tablasını hazırlamak 10 dakika alıyor. Geçen yaz 50 beştemse oyun tablasını Romanya’ya gönderdik.”

Plastik bölümü öğrencisi Azra Rüzgar da plastik su şişelerinin kapaklarını toplayarak beştemse oyununun tablalarını yaptıklarını söyledi. Kapakları kırdıktan sonra enjeksiyon makinalarının kalıbına aktardıklarını, kalıplardan çıkardıkları oyun tablalarını vidalarla birleştirdiklerini anlattı. Rüzgar, “Dönüştürdüğümüz plastikten yararlı bir şeyler üretmek mutlu ediyor. Ayrıca beştemse oyunu zeka ve strateji gerektiren bir oyun. Oynarken hem eğleniyoruz hem de gelişiyoruz.” dedi.