Küresel Isınma Günleri Uzatıyor

ABD, İsviçre ve Kanada'dan bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, iklim değişikliğinin Dünya'nın dönüş hızını yavaşlatarak günleri uzattığını ortaya koydu.

ABD, İsviçre ve Kanada'dan bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, iklim değişikliğinin Dünya'nın dönüş hızını yavaşlatarak günleri uzattığını ortaya koydu. Araştırmanın bulguları, "Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlandı.

Eriyen Buzullar, Dünya'yı Daha "Şişman" Hale Getiriyor

Araştırmacılar, 1900'den sonra Dünya yüzeyinde meydana gelen kütle değişimlerini gözlemleyerek ve bilgisayar modelleriyle analiz ederek Grönland ve Antarktika'daki buzulların erimesinin gezegenin dönüş hızı üzerindeki etkisini incelediler.

Bulgularda, Grönland ve Antarktika'daki buzulların erimesiyle ekvator çevresinde daha fazla su kütlesi oluştuğuna dikkat çekildi. Bu durumun Dünya'yı daha "basık veya şişman" hale getirerek dönüş hızını yavaşlattığı ve günlerin bu sebeple uzadığı belirtildi.

Dönüş Hızı Yavaşlıyor, Günler Uzuyor

Araştırmacılar, Dünya'nın dönüş hızının yavaşlama oranının 1900-2000 arasında yüzyıl başına 0,3 ile 1 milisaniye arasında değiştiğini tespit etti. Bu oranın 2000'den bu yana buzulların erimesinin hızlanmasıyla 1,3 milisaniyeye yükseldiği vurgulandı.

Bilim insanları, dönüş hızının yavaşlama oranının önümüzdeki yıllarda 1 milisaniye bandında seyredeceğini öngörürken, sera gazı emisyonlarının azalmaması halinde bu oranın 2100'e kadar 2,6 milisaniyeye yükselerek gün uzunluğunu etkileyen en büyük faktör olacağını savundu.

Milisaniyeler de Önemli!

Araştırmacılar, gün uzunluğundaki değişimin milisaniyeler ölçeğinde olsa da bunun hassas zaman tutmaya dayanan internet trafiğini, finansal işlemleri ve GPS sistemlerini aksatmak için yeterli olduğunu aktardı.

Zaman ölçümü, son derece hassas olan atomik saatlerle yapılıyor. Bir günün tam zamanı (Dünya'nın kendi etrafında bir kere dönmesi), ay gelgitleri ve iklim etkileri gibi bazı faktörler nedeniyle değişebiliyor.