Küresel iklim değişikliği arıları tehdit ediyor!

Küresel iklim değişikliği, arıların sağlığını ve verimini olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, arıcılığın sürdürülebilirliği için iklim değişikliğine uyum sağlanması gerektiğini vurguluyor.

Küresel iklim değişikliği, arıların sağlığını ve verimini olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, arıcılığın sürdürülebilirliği için iklim değişikliğine uyum sağlanması gerektiğini vurguluyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, Kırklareli’nde bir konferansa katıldı. Burada konuşan Aydın, iklim değişikliğinin arı ölümlerine yol açtığını söyledi. Aydın, arıcılık sezonlarının iklim değişikliğine göre ayarlanması gerektiğini belirtti.

Arıcılıkta yeni dönem

Aydın, arıcının meteorolojik verileri takip etmesi gerektiğini ifade etti. “Klasik arıcılık artık işe yaramıyor. Ani iklim değişiklikleri arıların bağışıklığını bozuyor. Arılar kışlamak zorunda. Ama arılarda yavru ve besin sorunu var. Küresel iklim değişikliği nedeniyle baharda polen ve nektar yağmurla yıkanıyor. Arılar aç kalıyor.” dedi.

Aydın, kışın arıların güçlü beslenmesi gerektiğini anlattı. Güçlü arıların ölüm oranının düşük olduğunu kaydetti.

Aydın, internetten yabancı arı ırkı alınmasının zararlı olduğunu söyledi. Türkiye’nin yerli arıların anavatanı olduğunu hatırlattı. “Arıcının verimden çok yaşama gücüne bakması lazım. Arının dayanıklı ve uyumlu olması önemli. Küresel iklim değişikliğine karşı sabit arıcılık yapın. Arı sütü, polen, propolis gibi ürünlere yönelin. Gezgin arıcılık hastalık yayıyor.” diye konuştu.

Arılara temiz su ve havalandırma şart

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Yeninar da küresel ısınmanın arıları etkilediğini bildirdi.

Yeninar, arılara temiz su verilmesi gerektiğini dile getirdi. “Kuraklık ve aşırı ısı arıları zorluyor. Kovandaki ısıyı dışarı atmak lazım. Altı ızgaralı havalandırmalı kovanlar kullanın.” dedi.

Yeninar, kovan içi sıcaklığın 34 derece olması gerektiğini söyledi. Bu derecenin yükselmesinin arı ölümüne neden olduğunu anlattı. Yeninar, Türkiye’de son yıllarda arı ölümlerinin arttığını belirtti. Sektörün bundan zarar gördüğünü vurguladı.