Kuraklık, Yunanistan'da Kayıp Bir Köyü Yeniden Ortaya Çıkardı

Yunanistan'ı kasıp kavuran şiddetli kuraklık, tarihin tozlu sayfalarından birini gün yüzüne çıkardı.

Yunanistan'ı kasıp kavuran şiddetli kuraklık, tarihin tozlu sayfalarından birini gün yüzüne çıkardı. Ülkenin güneyinde yer alan Mornos Barajı'ndaki su seviyesinin rekor seviyelere inmesiyle, 40 yıl önce sular altında kalan Kallio köyü yeniden ortaya çıktı.

Suların Altından Çıkan Bir Geçmiş

1980'li yıllarda, başkent Atina'ya su sağlamak amacıyla inşa edilen Mornos Barajı, Kallio köyünü de sular altında bırakmıştı. Köy sakinleri, zorunlu göçle evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Ancak yaşanan kuraklık, zamanın durmuş gibi görünen bu köyü yeniden gözler önüne serdi.

Köyün eski sakinlerinden Yorgos Iosifidis, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Babamın iki katlı evinin birinci katını ve hemen yanında kuzenlerimin evinden kalanları görebiliyorsunuz" diyerek duygularını dile getirdi. Kallio'da yaklaşık 80 ev, bir kilise ve bir okul bulunuyordu. Şimdi ise bu yapılar, geçmişin izlerini taşıyan hüzünlü bir manzara oluşturuyor.

Yunanistan Kuraklıkla Mücadele Ediyor

Yunanistan, bu yıl tarihin en sıcak Haziran ve Temmuz aylarını yaşadı. Bu durum, barajlardaki su seviyelerinin yüzde 30'a varan oranlarda azalmasına neden oldu. Sadece Mornos Barajı değil, Atina'yı besleyen diğer barajlarda da benzer bir durum yaşanıyor.

Kuraklığın etkileri sadece Kallio köyünde görülmüyor. Yunanistan genelinde su kaynakları hızla tükeniyor. Bu nedenle yetkililer, bölgedeki 3.7 milyon kişiye su tasarrufu çağrısında bulundu. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis de yaptığı açıklamada, "Daha az suyumuz olacağını bildiğimiz bir dönemde suyu israf etme lüksümüz yok" diyerek su kaynaklarının korunmasının önemini vurguladı.