Karadeniz’de hidrojen sülfür fırsata dönüşebilir

Karadeniz’in kirliliğine sebep olan hidrojen sülfür gazı, çevre ve ekonomi için faydalı olabilir.

Karadeniz’in kirliliğine sebep olan hidrojen sülfür gazı, çevre ve ekonomi için faydalı olabilir. OSTİM Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Birol Kılkış, bu konuda açıklamalarda bulundu.

Hidrojen sülfür deniz hayatını tehdit ediyor

Prof. Dr. Kılkış, Karadeniz’de hidrojen sülfür gazının yüksek derecede toksik olduğunu söyledi. Bu gazın, denizdeki ekosistemi bozduğunu ve balık stoklarını azalttığını belirtti. Kılkış, “Denizde hayat neredeyse yok. Sadece üst tabakalarda yaşam var.” dedi.

Hidrojen sülfür gazının, Tuna Nehri’nden gelen kirlilikle arttığını ifade eden Kılkış, bu gazın Türkiye kıyılarına biriktiğini kaydetti. Kılkış, “Karadeniz’e her yıl 7 milyar metreküp hidrojen sülfür ekleniyor. Kirlilik suyun yüzeyine yaklaşıyor.” diye konuştu.

Hidrojen sülfür enerji denizi yapabilir

Prof. Dr. Kılkış, hidrojen sülfür gazının denizden ayrıştırılmasıyla hem hidrojen hem de kükürt elde edilebileceğini anlattı. Bu gazın dezavantajlarını avantaja çevirmek mümkün olduğunu vurguladı. Kılkış, “Karadeniz’i ‘enerji denizi’ olarak görüyorum.” dedi.

Kılkış, Karadeniz’den alınan hidrojenin doğal gaz hatlarına karıştırılabileceğini söyledi. Böylece doğal gazın enerji potansiyelinin artacağını ve tasarruf sağlanacağını belirtti. 

Kılkış, sülfürün de sanayide önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Sülfürün demir çelik ve kimya endüstrisinde kullanıldığını söyledi. Kılkış, “Sülfür, tarımsal katkılarda da kullanılıyor. Sülfür de ekonomik kazanç sağlar.” diye ekledi.

Hidrojen sülfür karbon salımını azaltabilir

Prof. Dr. Kılkış, Karadeniz’deki doğal gaz rezervinin 15 yıl, hidrojen sülfürden elde edilen hidrojenin ise 600 yıl yetebileceğini öngördüğünü söyledi. Hidrojenin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretildiğinde karbon salımına neden olmayacağını belirtti. Kılkış, “Hidrojen, Karadeniz gibi hazır bir potansiyelden üretilirse, doğru şekilde değerlendirilirse, karbon salımı olmaz.” dedi.

Kılkış, Karadeniz’de kömürden hidrojen elde etmenin mümkün olduğunu ancak çevresel açıdan uygun olmadığını söyledi. Kılkış, “Kömürden hidrojen üretmek için çok kömür yakmak gerekir. Bu da havaya karbondioksit çıkarır. Bu hidrojen temiz ve yeşil değildir. Hidrojen sülfür, zararlı bir gaz olmasına rağmen, yeşil hidrojen için bir şanstır. Karadeniz’in hidrojen sülfür eriyikleri, enerji depolama ve taşıma kaynağıdır. Bu kaynak değerlendirilmelidir.” dedi.