Jandarma, Van Gölü’ndeki göçmen kuşlara göz kulak oluyor

Van’da, jandarma ekipleri, Van Gölü havzasında kışlayan göçmen kuşların korunması için çalışma yürütüyor.

Van’da, jandarma ekipleri, Van Gölü havzasında kışlayan göçmen kuşların korunması için çalışma yürütüyor. Ekipler, kaçak avcılara karşı devriye geziyor, yaban hayvanlarına yem bırakıyor, vatandaşları bilinçlendiriyor.

Göçmen kuşlar için nöbet başladı

Van İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, kentteki doğal yaşamı korumak için görev yapıyor. Tim, özellikle Van Gölü havzasında bulunan sulak alanlarda konaklayan göçmen kuşlara sahip çıkıyor.

Tim, arazi aracıyla Van Gölü çevresinde sürekli devriye atıyor. Flamingo, beyaz kaz ve dikkuyruk gibi yüzlerce kuş türünün yaşadığı sazlık ve sulak alanlarda nöbet tutuyor. Tim, kaçak avcılara göz açtırmıyor.

Yaban hayatına destek

Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, aynı zamanda yaralı veya tehlikede olan, sahipli veya sahipsiz hayvanlara da yardım ediyor. Tim, Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulaması üzerinden gelen ihbarları değerlendiriyor.

Tim, kış aylarında yiyecek bulmakta zorlanan yaban hayvanları için de doğaya yem bırakıyor. Tim, yaptığı denetimlerle yaban hayatının korunmasına katkı sağlıyor.

Teknolojik cihazlarla önlem alıyorlar

Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Tim Komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Selim Kara, Van Gölü’nün yaban hayatı açısından zengin bir havza olduğunu belirtti. Kara, gölde yaşayan endemik tür inci kefalinin korunması için de çalışma yaptıklarını söyledi. Kara, şöyle devam etti:

“Van Gölü başta olmak üzere Erçek, Turna, Sarımemet, Deliçay, Zilan, Bendmahi, Karasu ve Dönemeç gibi sulak alan ve avlak bölgelerde suç işlenmesini önlemek için devriye faaliyetleri yürütüyoruz. Asayiş Bot Komutanlığı Timi de bize eşlik ediyor. Kaçak avcılığı ve yaban hayvanlarını korumak için gece gündüz termal kameralar, dron ve dürbünler gibi teknolojik cihazlarla önlem alıyoruz.”

Kara, çevredeki vatandaşları da yaban hayatının korunması konusunda bilgilendirdiklerini ifade etti.