İzmir'de denizin rengi değişti

İzmir'in iki farklı ilçesinin birinde deniz yeşile, diğer ilçede ise kahverengiye döndü. Denizin renginin değişmesiyle beraber etrafa çok ciddi bir koku da yayılırken, uzmanlar ise renk değişimlerinin sebebini açıkladı.

İzmir'de Karşıyaka ve Balçova ilçelerinde denizin renginde dikkat çekici değişiklikler gözlendi. Karşıyaka'daki Mavişehir Balıkçı Barınağı'nda deniz yeşile, Balçova'daki Çakalburnu Dalyanı'nda ise kahverengiye döndü. Bu renk değişimlerine ek olarak kötü kokuların yayılması da endişe yarattı.

Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu değişikliklerin plankton patlamalarından kaynaklandığını açıkladı. Sıcaklık ve kirlilik nedeniyle plankton sayısının arttığını ve bu durumun denizdeki oksijen miktarını azaltarak ölümlere yol açtığını belirtti. Yaşar, İzmir'deki fabrikaların arıtma tesislerini çalıştırmamasının bu kirliliği artırdığını ve bu durumun Marmara Denizi'nde de müsilaj problemlerine neden olduğunu ifade etti. Ayrıca, 2004'ten sonra İzmir'de yapılan yanlış çevre politikalarının da bu sorunları tetiklediğini vurguladı.

Bu çevresel sorunlar, deniz canlıları üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Planktonların bazı zehirli türlerinin balık ölümlerine neden olduğu biliniyor. Prof. Dr. Yaşar, bu tür olayların önlenmesi için arıtma tesislerinin düzenli olarak çalıştırılmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.