İklim Krizi Albinizmli Bireyleri Daha da Zorluyor

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2014 yılında alınan kararla 13 Haziran, "Dünya Albinizm Farkındalık Günü" olarak kabul ediliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2014 yılında alınan kararla 13 Haziran, "Dünya Albinizm Farkındalık Günü" olarak kabul ediliyor. 

Bu yılki teması "10 yıllık müşterek ilerleme" olan Dünya Albinizm Farkındalık Günü'nde albinizmli bireylerin uğradıkları ayrımcılığa ve yaşadıkları sorunlara dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

İklim Krizinin Albinizmli Bireyler Üzerindeki Etkisi

BM Bağımsız Albinizm Uzmanı Muluka-Anne Miti-Drummond, iklim değişikliğiyle bağlantılı sıcaklık artışları, afetler ve deniz seviyesindeki yükselme gibi olayların albinizmli bireylerin hayatını zorlaştırdığını belirtti.

Drummond, albinizmli bireylerin güneş ışığına karşı aşırı hassas olduklarını ve bu hassasiyetin iklim krizinin getirdiği aşırı hava olayları ve yüksek sıcaklıklarla daha da arttığını söyledi. Düşük görme yetisine sahip olmaları nedeniyle albinizmli bireylerin sel, fırtına gibi afet ve aşırı hava olaylarına karşı daha savunmasız olabildiklerini, böyle durumlarda kullanılan acil ikaz ışıklarını göremediklerini, boyut ve renk olarak kendileri için uygun olmayan uyarı levhalarını okuyamadıklarını kaydetti.

Drummond, iklim değişikliği nedeniyle morötesi (UV) ışınların artması sonucu albinizmli bireylerde cilt kanserine yakalanma riskinin arttığını vurguladı. Deniz seviyelerindeki yükselmenin de özellikle adalarda yaşayan albinizmli bireyler için zorluklara yol açabileceğini dile getirdi.

Örnek Olay: Panama'daki San Blas Adaları

Drummond, Panama'daki San Blas Adaları'nın dünyadaki en yüksek albinizm oranlarından birine sahip olduğunu ve deniz seviyelerinin yükselmesi sonucu bu bölgedeki kişilerin ana karaya tahliye edildiğini anlattı. Tahliye edilen albinizmli bireylerin yerleştirildiği bölgedeki ağaçların kesilmesi sonucu yeterli gölge alanın olmaması, cilt kanserine yakalanma risklerini artırdı.