Everest dahil, üç Himalayalar zirvesinden 11 ton çöp toplandı

Nepal ordusu, Everest Dağı ve Himalayalar’daki diğer iki zirveden bu yıl içinde 11 ton çöp, dört ceset ve bir iskelet toplandığını açıkladı.

Nepal'de askerlerin Everest, Nuptse ve Lhotse dağlarında başlattığı temizlik operasyonu 55 gün sürdü. Çalışmalar sırasında dağlardan toplamda 119 ton çöp, 14 ceset ve bazı iskeletler toplandı. Everest Dağı'nda elli tondan fazla çöp ve 200 ceset bulunduğu tahmin ediliyor. Dağ, sık sık "dünyanın en yüksek çöplüğü" olarak anılıyor. Bu temizlik çalışmaları, 2019 yılında dağın aşırı kalabalıklaşması ve dağcıların zirveye ulaşmak için tehlikeli koşullarda sıra beklemeleri gibi endişeler nedeniyle başlatıldı.

Nepal hükümeti, bu yıl çöpleri azaltmayı, dağcıların izleme cihazları bulundurmasını ve kendi dışkılarını zirveden geri getirmelerini sağlamayı hedefliyor. Nepal Dağcılık Turizmi Kurumu Direktörü Rakesh Gurung, gelecekte dağ devriyeleri oluşturmayı ve daha fazla mali kaynak ayırmayı planladıklarını belirtti.

Hükümet, Mayıs'ta sona eren ilkbahar tırmanış mevsiminde 421 dağcıya zirveye çıkma izni verdi. Geçen yıl bu sayı 478'di. Bu yıl toplamda 600 kişinin dağa tırmandığı tahmin ediliyor. Ancak, bu yıl sekiz dağcı öldü ya da kayboldu. Geçen yıl bu sayı 19'du. Gurung, zirveye çıkış izinlerinin küresel ekonomik durum, Çin’in tırmanma izinleri vermesi ve Hindistan’daki seçimler nedeniyle düştüğünü söyledi.

Nepal Yüksek Mahkemesi'nin hükümete izin sayısını azaltma talimatı vermesiyle, önümüzdeki yıllarda dağcı sayısının daha da düşmesi bekleniyor.