Eğirdir Gölü 2028 yılında ikiye ayrılma tehlikesi yaşıyor

Isparta’da bulunan Eğirdir Gölü, mevsimsel yağışların azlığı nedeniyle kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 2028 yılında ikiye ayrılması tehlikesi yaşayan göl için proje hazırlanıyor.

İçme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan Eğirdir Gölü, kuraklık tehdidi altında. Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunan göl, mevsimsel yağışların azalmasıyla kuraklık riskiyle karşı karşıya. Ancak alınacak önlemler olmadığı takdirde, gölün 2028'de ikiye ayrılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, gölün bu olumsuz senaryodan etkilenmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile iş birliği içinde altı havzada nehir havzası yönetim planlarının hazırlanması projesini yürütüyor.

Dr. Öğretim Üyesi Meltem Kaçıkoç, projeyi değerlendirirken, gölün sosyo-ekonomik açıdan kritik bir öneme sahip olduğunu vurguluyor. Kaçıkoç'a göre, gölün sürdürülebilir kullanımı için kritik su seviyeleri mevcut ve son yıllarda yaşanan iklim değişikliği ile tarımsal sulamada artan su kullanımı göl seviyesinin hızla düşmesine neden oluyor. Göldeki kritik seviyelerden biri de 913 metre olarak belirtiliyor ve bu seviyeye ulaşıldığında gölün ikiye ayrılma riski ortaya çıkıyor.

Kaçıkoç, gölün su seviyesinin daha da düşmemesi için alınması gereken tedbirlerin modelleme çalışmalarıyla belirlendiğini ve hayata geçirilebilir eylem planlarının oluşturulmasının önemine dikkat çekiyor.

Bölgedeki iklim değişikliği etkilerine karşı dirençliliğin artırılması ve gölün etkin kullanımının sağlanması için süregelen çalışmaların devam ettiğini belirten Kaçıkoç, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte nehir havzası yönetim planlarının hazırlanması projesi kapsamında modelleme çalışmalarının sürdüğünü dile getiriyor.