Doğa Koruma Merkezi (DKM), Avrupa Birliği (AB) Erasmus+ Mesleki Eğitim ve Öğretim Projesi’ne katılarak, ekosistem hizmetleri konusunda 5 dilde eğitim seti hazırlayacak.
Ekosistem hizmetleri, doğanın insanlara ve diğer canlılara sağladığı faydaları ifade ediyor. Bu faydalar, yaşamın sürdürülmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele için hayati önem taşıyor. Bu nedenle, ekosistem hizmetlerinin korunması ve geliştirilmesi için dünyada çeşitli eğitim faaliyetleri yürütülüyor.
Hollanda’da Başlayan Eğitim Süreci
DKM’nin de dahil olduğu proje kapsamında, Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi’nde, Belçika merkezli doğa koruma derneği Natuurpunt tarafından 3 günlük bir eğitim düzenlendi. Eğitime, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Ekosistem Hizmetleri Daire Başkanlığı ve DKM’den uzmanların yanı sıra, 12 ülkeden 28 kişi katıldı. Eğitim sonunda, “Pratikten Teoriye Doğa Hizmetleri” adlı 3 modüllü bir eğitim seti oluşturulması kararı alındı.
5 Dilde Eğitim Seti
Proje kapsamında hazırlanacak eğitim seti, ekosistem hizmetlerinin nasıl değerlendirileceği, planlanacağı, yönetileceği ve iletişim kurulacağı gibi konuları içerecek. Eğitim seti, Türkçe, İngilizce, Almanca, Hırvatça ve Ukraynaca dillerinde sunulacak. Eğitim setinin amacı, doğal alanların yönetimini iyileştirmek, bozulmuş veya tehdit altındaki ekosistemleri korumak ve topluma ekosistem hizmetlerinin önemini anlatmak.
DKM’den Sorumlu Yetkili: Yıldıray Lise
DKM Genel Müdür Yardımcısı Yıldıray Lise, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitim setinin Türkiye’de uygulanmasından sorumlu olduklarını belirtti. Lise, 2005 yılında yayınlanan Binyıl Ekosistem Değerlendirme Raporu’nda, ekosistem hizmetlerinin 4 ana gruba ayrıldığını söyledi. Lise, “Bunlar, gıda, giyecek ve diğer ürünleri kapsayan tedarik hizmetleri; temiz hava gibi faydalar sağlayan düzenleyici hizmetler; rekreasyon ve ekoturizm gibi faaliyetleri içeren kültürel hizmetler; ve bitkilerin fotosentez yapması gibi süreçleri içeren destekleyici hizmetlerdir.” dedi. Lise, ayrıca, küresel gayrisafi milli hasılanın yüzde 55’inin doğaya bağımlı olduğunu vurguladı.