Diyarbakır ve Mardin'deki Yangının Nedeni: Elektrik Direği

Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasında 20 Haziran 2024 Perşembe günü çıkan yangın, 15 kişinin hayatını kaybetmesine, 80'den fazla kişinin yaralanmasına ve binlerce dönüm tarla arazisinin küle dönmesine neden oldu.

Diyarbakır'ın Çınar ve Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasında 20 Haziran 2024 Perşembe günü çıkan yangın, 15 kişinin hayatını kaybetmesine, 80'den fazla kişinin yaralanmasına ve binlerce dönüm tarla arazisinin küle dönmesine neden oldu. Yangına geç müdahale edilmesi ve can kayıplarının yüksek olması büyük tepkilere yol açtı.

Yangının Nedeni Elektrik Direği Olarak Belli Oldu

Yangının ilk anlarında örtü ve anız yangınlarına bağlanan olayın nedeni, bilirkişi raporuyla netleşti. Hazırlanan raporda, yangının Köksalan Mahallesi'nden başladığı ve sigortalı ayırıcı elektrik direğinde sigorta yerine iletken tel sarılmış olduğu belirtildi. İletken telin kopması ve şiddetli rüzgarın da etkisiyle yangın geniş bir alana yayıldı.

DEDAŞ İddiaları Reddetmiş, Tepkiler Sürüyor

Yangının elektrik direğinden kaynaklandığına dair bulgular ortaya çıkmasına rağmen, Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) iddiaları reddetmişti. DEDAŞ, yangının elektrik hatlarından kaynaklanmadığını ve yangının meydana geldiği bazı alanlardan elektrik hatlarının bile geçmediğini savunmuştu.

Ancak bu açıklama, yangından etkilenen bölge sakinleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından yeterli bulunmadı. Sosyal medya hesaplarında da DEDAŞ'a yönelik tepkiler dile getirildi.

Soruşturma Devam Ediyor

Cumhuriyet Başsavcılığı, bilirkişi raporunu yetersiz bularak daha detaylı ve delillendirilmiş şekilde hazırlanmasını istedi. Yangının çıkış nedenine ilişkin soruşturma halen devam ediyor.