Denizler ısınıyor, turizm sektörü ne yapmalı?

Küresel ısınma, deniz suyu sıcaklıklarını artırıyor ve deniz ekosistemlerini bozuyor.

Küresel ısınma, deniz suyu sıcaklıklarını artırıyor ve deniz ekosistemlerini bozuyor. Bu durum, turizm sektörünü de olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, sürdürülebilir turizm stratejileri geliştirilmesi gerektiğini söylüyor.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, yaptığı açıklamada, kış mevsiminde denizlerin sıcaklığının normalden yüksek olduğunu belirtti. Salihoğlu, 40 yıldır denizlerde ölçüm yaptıklarını ve son bulguların endişe verici olduğunu ifade etti.

Salihoğlu, “Marmara ve Karadeniz’de 2 derecelik, Ege ve Doğu Akdeniz’de 2,5 derecelik artışlar var. Saros Körfezi’nde 28 derece, Bodrum’da 27 derece, İzmir Körfezi’nde de rekor sıcaklıklar gördük.” dedi.

Sürdürülebilir turizm için koruma alanları artmalı 

Salihoğlu, denizlerdeki ısınmanın, biyoçeşitlilik kaybı, kıyı erozyonu, fırtına şiddeti gibi sorunlara yol açtığını, bunların da turizm sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı. Salihoğlu, “Akdeniz ve Ege, yaz tatili için tercih edilen bölgeler. Ancak deniz suyu ısınması, bu bölgelerin cazibesini azaltabilir. Turizm sektörü, çeşitlilik ve sürdürülebilirlik odaklı olmalı. Deniz bilimci olarak, denizlerdeki koruma alanlarının yüzde 30 oranında artırılmasını öneriyorum.” diye konuştu.

Salihoğlu, turistik tesislerin de çevreci ve iklime uyumlu olması gerektiğini, yenilenebilir enerji kullanımının ve tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasının önemli olduğunu söyledi. Salihoğlu, Karadeniz’in de turizm potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Deniz canlıları tehlikede 

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekin Akoğlu ise, deniz suyundaki sıcaklık artışının, deniz canlıları için ciddi riskler oluşturduğunu kaydetti. Akoğlu, “Özellikle toksik türlerin artması, balıkçılık ve turizm için büyük tehlike. Belki gelecekte hamsili pilavı göremeyeceğiz.” dedi.