Çanakkale’de Atık Seramiklerden Zeytinli Mozaik

Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Kaleseramik işbirliğiyle başlatılan bir projeyle, fabrika atık seramiklerden zeytin temalı dev bir mozaik eser üretildi.

Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Kaleseramik işbirliğiyle başlatılan bir projeyle, fabrika atık seramiklerden zeytin temalı dev bir mozaik eser üretildi. Eser, Yeşil Yerel Yönetim Binası’nın dış duvarlarını süsleyecek.

Dokuz Üniversiteden 96 Tasarımcı Katıldı

Proje kapsamında, ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Çanakkale Seramikleri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin koordinasyonunda, dokuz üniversitenin seramik bölümlerinden 96 öğrenci ve akademisyen çalıştaylara katıldı. ÇOMÜ’den yüksek lisans öğrencisi Sedef Aslan’ın tasarladığı mozaik deseni, 21 tasarım arasından seçildi. Desen, zeytinin biçimi, geometrisi ve renkleriyle ilham verdi.

Geri Dönüşüm Projesi Olarak Öne Çıktı

Mozaik eserin yapımında, Kaleseramik’in Çan ilçesindeki fabrikasından elde edilen yer ve duvar karosu atıkları kullanıldı. Atıklar, renk skalasına göre ayrıştırılarak, tasarıma uygun şekilde kesildi ve yapıştırıldı. Böylece, atık malzemelerin sanat eserine dönüştürülmesiyle, geri dönüşüm projesi olarak da öne çıktı.

Mozaik eser, 90 metre boyunda, 1,25 metre eninde ve 112,5 metrekare büyüklüğünde. Eserin bir kısmı, daha önce yapılan iki çalıştayda tamamlandı. Kalan kısmı ise, son iki çalıştayda bitirilecek. Haziran ayında montajı yapılacak olan eser, Yeşil Yerel Yönetim Binası’nın kent meydanına bakan cephesini süsleyecek.

Kentin Üç Paydaşı Bir Araya Geldi

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Yeşim Zümrüt, projenin, kentin üniversitesi, yerel yönetimi ve sanayi kuruluşunun bir araya gelmesiyle gerçekleştiğini söyledi. Zümrüt, Yeşil Yerel Yönetim Binası’nın inşaat aşamasında, belediyeden kendilerine kimliklendirme çalışmaları için proje talep edildiğini belirtti. Üç ana proje arasından seçilen Seramik Yüzey Kaplama Projesi’nin, hem sanatsal hem de eğitimsel bir misyonu olduğunu vurguladı. Zümrüt, “Zeytin teması, bu kent için çok kıymetli bir temadır. Bu tema üzerinden, atık malzemeleri yıllarca kentle temas kuracak bir projeye dönüştürdük. Bu projede, dokuz üniversiteden 96 tasarımcı çalıştı. Bu da bizim için büyük bir motivasyon kaynağı oldu.” dedi.