Büyük Menderes'te Kuraklık ve Kirlilik Tehlikesi!

Büyük Menderes Nehri, azalan yağışlar ve kirlilik nedeniyle hem çiftçileri hem de ekosistemi tehdit ediyor.

Aydın Ovası'nı sulayan ve Ege Denizi'ne dökülen 584 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri, yağışların azalmasıyla birlikte kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, nehrin birçok bölgesinde kuruma yaşandığını belirtti. "Büyük Menderes'in birçok yerinde kuruma başladı hatta zaman zaman bazı alanlarında yürümek bile mümkün" dedi.

Nehirde su olduğunda ise ciddi kirlilik problemlerinin bulunduğunu belirten Sürücü, hem su hem de katı atık kirliliğinin mevcut olduğunu vurguladı. "Nehirde su olduğu zaman da ciddi bir kirlilik var. Hem su hem katı atık kirliliği mevcut" dedi. Nehrin geçtiği 584 kilometrelik alanda fabrika ve endüstri tesislerinden kaynaklanan kimyasal ve evsel atıklar, nehre ciddi zarar veriyor.

Büyük Menderes Nehri'ndeki su kıtlığının nedeninin küresel iklim değişikliği ve barajların çoğalması olduğunu belirten Sürücü, "Kış aylarında pek fazla yağmur yağmaması bu kuraklığı artırdı. O nedenle şu anda suların en kıt olduğu mevsime geldik" dedi. Sürücü, nehirdeki su seviyesinin düşüklüğü nedeniyle balık ölümlerinin artabileceğini de ekledi.

Nehrin temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Sürücü, "Burada menfez tıkanmış ve plastik gibi her türlü atığı görmek mümkün. Bu atıkların temizlenmesi ve denize gitmemesinin önlenmesi lazım" dedi. Sürücü, su kıtlığı nedeniyle bu sene çiftçilerin zor durumda kalacağını ve nehir ekosisteminde yaşayan tüm canlıların işinin zor olduğunu kaydetti. Su kaynaklarının dikkatli kullanılması gerektiğini vurgulayan Sürücü, "Suları daha dikkatli kullanmaya gayret göstermekte fayda var" dedi.