Barajlarda yeni güvenlik önlemleri

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kahramanmaraş’taki depremler sonrası barajlarda yeni güvenlik önlemleri aldıklarını açıkladı.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Kahramanmaraş’taki depremler sonrası barajlarda yeni güvenlik önlemleri aldıklarını açıkladı. Balta, yaptığı açıklamada, barajlara termal kameralar ve veri aktarım sistemleri kurduklarını belirtti.

Balta, “Bu sistemler sayesinde barajlarımızı afetlere karşı koruyoruz. Atatürk Barajı’nda bu sistemleri tamamlamak üzereyiz. Deprem riski olan illerdeki barajlara da bu sistemleri kuracağız.” dedi.

Balta, depolamalı tesislerin deprem yükü altındaki durumunu da değerlendirdiklerini söyledi. Balta, “DSİ olarak bu tesislerin performansını belirliyoruz. Gerekirse rehabilite çalışmaları yapacağız.” diye ekledi.

Termal kameralarla baraj izleme

Balta, barajlara kurdukları kamera sistemlerinin özelliklerini anlattı. Balta, “Kamera sistemini kendimiz geliştirdik. Barajın gövdesindeki çatlağı, su seviyesini, debisini ve suyun çıkış yerini görebiliyoruz. Kameralarla bunları izliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Balta, 6 Şubat’taki depremlerden etkilenen 11 ilde 140 baraj olduğunu hatırlattı. Balta, “Barajlara kurduğumuz yeni sistemle deprem sonrası ortaya çıkan dedikoduları önleyeceğiz. Sistemle sorunları bir dakikada tespit edebileceğiz.” dedi.

Balta, sistemin uzaktan izlenebildiğini de vurguladı. Balta, “İnternet kesilse bile sistem çalışıyor. Olumsuz bir durumda AFAD’a haber veriyoruz. Kameraları depreme dayanıklı yerlere koyuyoruz. Bir kamera değil, çok sayıda kamera var. Kameralar birbirini görüyor. Sistemi korumak için yüksek direklere ve barajın sağlam yerlerine yerleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Taşkın Erken Uyarı Sistemi

Balta, iklim değişikliği nedeniyle taşkınların arttığını söyledi. Balta, “Taşkınlar can ve mal kaybına yol açıyor. Taşkınları önlemek için yerel yönetimler ve ilgili kurumlar eşgüdüm içinde çalışmalı.” dedi.

Balta, yapısal tedbirlerin yeterli olmadığını belirtti. Balta, “Taşkınlar yerleşim yerlerine gelmeden su yükselmelerini ölçüp uyarı vermek için Taşkın Erken Uyarı Sistemi (TEUS) kurduk. Turuncu, sarı ve kırmızı uyarılar var. Yağışlar derelerde suyu yükseltiyor. Sistem radar sensörleriyle SMS atıyor.” dedi.

Balta, sistemin gece görüşlü kameralarla anlık görüntü aldığını söyledi. Balta, “Riskli bir durum varsa tehlikeyi ilgililere bildiriyoruz.” dedi.