Balık Ağlarına Dolanan Yeşil Deniz Kaplumbağasının Dışkısında 27 Plastik Parçası Tespit Edildi

Kıbrıs açıklarında balık ağına takılan ve yarı baygın halde kurtarılan yeşil deniz kaplumbağası 'Osman', rehabilitasyon merkezinde tedavi altına alındı; dışkısında 27 plastik parçası bulundu.

Kıbrıs açıklarında balıkçıların ağına takılan yeşil deniz kaplumbağası, yarı baygın halde götürüldüğü rehabilitasyon merkezinde tedaviye alındı. 'Osman' adı verilen yeşil deniz kaplumbağasının dışkısından 27 farklı plastik atık çıktı.

Kıbrıs‘ın Girne açıklarına tekneyle açılan balıkçı Lokman Kahveci, balık ağına dolandığı için nefes almak için su yüzeyine ulaşamayan yeşil deniz kaplumbağasını kurtardı.

8-10 yaşlarında olduğu tahmin edilen yeşil deniz kaplumbağası, Girne’de bir otelde 2018 yılında deniz kaplumbağalarının rehabilite edilmesi için kurulan Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’ne götürüldü.

Merkezin uzman görevlileri, yarı baygın halde gelen yeşil deniz kaplumbağasına acil müdahalede bulundu. Oksijen desteği sağlanan hayvan tedaviye alındı.

Lokman Kahveci’nin ‘Osman’ adını verdiği kaplumbağanın dışkısında, 27 farklı plastik atığa rastlandı. Tedavisi devam eden yeşil deniz kaplumbağasının, sağlığına kavuştuktan sonra denizle buluşması bekleniyor.

Rehabilitasyon merkezinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Deniz kaplumbağalarının yaşam alanları giderek kısıtlanıyor ve karşı karşıya olduğu tehlikeler gün geçtikçe artıyorken atıklarımızı doğadan uzak tutarak bile onların yaşam şartlarını iyileştirebiliriz. Toplum olarak çevre bilincimizi yükselterek birçok problemi çözebilme, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma umudundayız.”

Denizlerdeki plastik kirliliği her yıl yüzbinlerce deniz canlısının ölümüne neden oluyor. Nesli tehlike altındaki türler de dahil olmak üzere yaklaşık 1655 hayvan türü denizlerdeki plastik kirliliğinden dolaylı ya da doğrudan etkileniyor. Uzmanlara göre, mikroplastik (çapı 5 milimetreden küçük plastik parçası) yutarak zarar gören deniz canlılarının sayısı terk edilmiş balık ağlarına takılmak gibi gözle görülebilir nedenlerden ölenlerden çok daha yüksek.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü’nden Doç Dr. Sedat Gündoğdu’nun Yeşil Gazete’de yayınlanan yazısındaki verilere göre, küresel plastik üretimi 2016 yılı itibarıyla 350 milyon tona ulaştı ve ortaya çıkan plastik çöpün 4,8 ila 12,7 milyon tonluk kısmı okyanus ve denizlere karışıyor. Bu hızdaki plastik üretimi ve plastik kirliliği ise 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olmasına neden olacak.