Polis Robotu K5 İşsiz Kaldı

Times Square metrosunda görev yapan K5 adlı polis robotu, teknik sorunlar ve insanların olumsuz davranışları nedeniyle işten atıldı.

Times Square metrosunda görev yapan K5 adlı polis robotu, teknik sorunlar ve insanların olumsuz davranışları nedeniyle işten atıldı. Robotun geleceği belirsizliğini koruyor.

Robotun Görevi Ne İdi?

K5, NYPD (New York Şehri Polis Departmanı) tarafından geçen yıl tanıtılan bir polis-güvenlik robotuydu. Robot, Times Square metrosunda devriye geziyor, tehditleri algılıyor ve yolculara yardım ediyordu. New York Şehri belediye başkanı Eric Adams, robotu övüyor ve şehrin güvenliğini ve akıllılığını artıracak “yenilikçi polislik teknolojileri”nden bahsediyordu. Ancak robot, beklentileri karşılayamadı ve kısa sürede işten çıkarıldı.

Robot Neden Kovuldu?

Robotun işten kovulmasının birçok sebebi vardı. Bunlardan bazıları şunlardı:

Robot, merdivenleri inip çıkamıyor, engellere takılıyor ve internet bağlantısı kopuyordu. Robot, saatlik 9 dolar gibi düşük bir maliyetle çalışıyordu. Bu da ülkenin asgari ücretinden daha azdı.

Robot, insanlar tarafından rahatsız ediliyor, zarar veriliyor ve istismar ediliyordu. Bazı insanlar robotla selfie çekiyor, ona tekme atıyor, yardım butonuna gereksiz yere basıyor veya onu çöpe atmaya çalışıyordu.

Robot, korunması ve yönlendirilmesi için polis memurlarına ihtiyaç duyuyordu. Bu da robotun amacını boşa çıkarıyordu.

Bu nedenlerle NYPD, robotun 6 aylık deneme süresini sonlandırdı. Bir NYPD sözcüsü, bu süreci bir pilot program olarak nitelendirdi ve sonuçların değerlendirildiğini söyledi. Robotun şu anda kullanılmadığı ve karton kutularla çevrili olduğu belirtildi. Robotun ne olacağına dair ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Finlandiya’da Robot Kazası

Bu arada, Finlandiya’da da ilginç bir robot olayı yaşandı. Bir teslimat robotu, bir araca çarptıktan sonra kaçtı. Olayın görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı. Teslimat robotunun sahibi olan şirket, olayı araştırdıklarını ve robotun neden böyle davrandığını anlamaya çalıştıklarını açıkladı.