Fotoğraf Teknolojileri Müzesi’nde casus makine ilgi çekiyor

Kocaeli’de SEKA Kağıt Fabrikası’nın bir bölümü, Fotoğraf Teknolojileri Müzesi’ne dönüştürüldü.

Kocaeli’de SEKA Kağıt Fabrikası’nın bir bölümü, Fotoğraf Teknolojileri Müzesi’ne dönüştürüldü. Müzede, fotoğrafçılık tarihinin izlerini taşıyan 310 fotoğraf makinesi sergileniyor. Bunlar arasında en çok ilgi gören ise James Bond’un kullandığı casus makine.

SEKA Kağıt Fabrikası’nın yeni yüzü Türkiye’nin ilk sanayi kuruluşlarından biri olan SEKA Kağıt Fabrikası, 1934 yılında temelleri atıldı. 2016 yılında ise müze olarak hizmet vermeye başladı. Müzede, kağıt üretiminde kullanılan makine ve teçhizatlar da yer alıyor. Ayrıca, 19 Ağustos 2022’de Dünya Fotoğrafçılık Günü’nde açılan Fotoğraf Teknolojileri Müzesi de burada bulunuyor. Bu müze, İzmitli fotoğrafçı ve yazar İlker Kumral’ın koleksiyonundan oluşuyor. Kumral, 6 Ağustos 2021’de hayatını kaybetti. Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılında Kumral’ın biriktirdiği fotoğraf makinelerini satın aldı. Bu değerli parçalar, müzede ziyaretçilerle buluşuyor.

Casus makine James Bond’dan tanıdık 

Müzede, 163 yıllık kamera, körüklü fotoğraf makineleri, filmler ve yardımcı ekipmanlar göze çarpıyor. Ayrıca, fotoğraf ve kameranın icadına katkı sağlayan “camera obscura” alanı da var. Bu alanda, karanlık bir kutu veya oda içinde iğne deliği ile ışığın nasıl görüntü oluşturduğu anlatılıyor. Müzede, fotoğrafın ve fotoğraf makinelerinin tarihine dair bilgilendirici yazılar da yer alıyor. Ancak, en çok ilgiyi çeken bölüm, casus fotoğraf makinelerinin olduğu bölüm. 

James Bond'un 1969 yapımı "On Her Majesty's Secret Service" filminde kullandığı "Minox B "ye benzer bir kamera burada görülüyor. Ziyaretçiler bu kamerayı merak ediyor.

Müzede bine yakın fotoğraf makinesi var 

Arkeolog ve koleksiyon yöneticisi Salim Saraç'a göre Fotoğraf Teknolojileri Müzesi, SEKA Kağıt Müzesi'nin matbaa bölümünde kuruldu. Saraç, müzede sergilenen fotoğraf makinelerinin sahibinin İlker Kumral olduğunu belirtti. Saraç, "Belediyemiz kameraları 2010 yılında Kumral'dan satın aldı" dedi. 

Müze kurma fikrimiz vardı. 2022 yılında bu fikri hayata geçirdik” dedi. Saraç, müzede 310 fotoğraf makinesi ve yardımcı ekipman olduğunu, bir o kadarının da depoda bulunduğunu ifade etti. Saraç, “Depodaki ve vitrindeki makineleri değiştirerek sirkülasyon sağlıyoruz. Müzemizde toplam bine yakın fotoğraf makinesi var. 1860 yılından 2011 yılına kadar fotoğraf makineleri sergiliyoruz. Ziyaretçilere, makineler üzerinden fotoğrafın tarihini anlatıyoruz” diye konuştu.